Felhívás!

Ötezer euróért vásárolták

Ötezer euróért vásárolták

Amint arról már hírt adtunk, október hatodikán új orgonával gazdagodott a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébániatemplom. A hangszert ötezer euróért vásárolták Németországból.

Az új orgonára Nm. és Ft. Tamás József püspök adta áldását, az új hangszer „tudását” pedig a székelyudvarhelyi Pap Attila orgonaművész mutatta be a hívőknek.

A szentmise végén az is elhangzott, hogy az orgona miként került Kézdivásárhelyre. Dr. Kerekes László plébános szerint a régi hangszerrel sok probléma volt, felmérték, hogy a javítása jelentős összegbe került volna, így úgy döntöttek, hogy inkább az olcsóbb megoldást választják, így vásárolták meg 5000 euróért a dorsteni Franz Breil műhelyből 1963-ban kijövő két manuális és lábbillentyűs orgonát.

A megvásárláshoz szükséges pénzösszeg nyolcvan százalékát az egyházközség állta, a többi pénzt a New Fashion és Zarah Moden nadrággyáraktól, illetve a megyei tanácstól kapták.

Az orgonát a székelyudvarhelyi Pap Zoltán orgonaépítő szerelte fel, amíg a történetét röviden vázolta, addig a hívek vetítettképes előadás révén láthatták, hogy mennyire komplex hangszerről van szó, aminek nem csak az elkészítése, hanem az összeszerelése is nagy tudást és szakértelmet igényel.

A Breil orgonák története egyébként a 19. századig nyúlik vissza, amikor az 1801-ben született Josef Anton Breil belekezdett a mechanikus orgonák építésébe, miután a szakma rejtelmeibe a Grevenbroich-i mester, a híres Fabricius beavatta.

 

Hozzászólások