Hirmondo

Óriási számlák mindenhol

Óriási számlák mindenhol

Az önkormányzat két hónapra közel négymillió lejes gázszámlát kapott, de nincs jobb helyzetben a kézdivásárhelyi kórház sem: a közüzemi költségek brutálisan megemelkedtek, holott jószerint alig kezdődött meg a fűtési szezon.

A Székelyhon portál október kilencedikén adott hírt arról, hogy Csíkszéken nagyon sok gázfogyasztó számára a tavalyi év legkellemetlenebb meglepetése volt az azóta már eladott Hargaz Hargita Gáz Rt. kivonulása a szolgáltatási piacról. A cég több ezer ügyfele között a magánszemélyek mellett számos cég és önkormányzat is volt, akik a kényszerhelyzetben egy végső szolgáltatóhoz, az Electrica Furnizarehoz kerültek át, és a váltás után több hónapig nem kaptak számlát. A portál szerint, amikor viszont a számlák megérkeztek, olyan összegek szerepeltek rajtuk, amelyek kifizetése jelentősen megterhelte volna az ez évi költségvetéseket.

Ebben a helyzetben van Csíkszentdomokos is, ahol – amíg idén januárban új szerződést tudtak aláírni egy másik céggel a licit után – az Electrica 300 ezer lej értékben számlázott gázfogyasztást. Egy másik Hargita megyei nagyközségben, Csíkszentkirályon a végső szolgáltató 800 ezer lej értékű gázfogyasztást számlázott az önkormányzatnak a középületek fűtésére tavaly év novemberétől idén áprilisig, amelyeket szintén nem fizettek ki, és bírósági eljárást indítottak az Electrica ellen. Nemrég kiderült: számos Hargita megyei önkormányzat mellett Kézdivásárhely is érintett a kérdésben, ugyanis a város – a kedvezőbb árak miatt – éveken át a Hargaz kliense volt, és a szolgáltató velük is közölte, hogy nem tud többé energiahordozót szolgáltatni a kialakult piaci körülmények miatt.

„Megkerestük az összes létező szolgáltatót, de senki nem akart leszerződni velünk. Így automatikusan az Electrica Furnizarehez kerültünk (végső szolgáltató – szerk.), amely jó ideig nem küldött számlát, a 2021-est például ez év márciusában kaptuk kézhez. Az igazi meglepetés akkor ért, amikor megjött a novemberi és decemberi számla, ugyanis annak értéke 3,8 millió lej” – mondotta el érdeklődésünkre Bokor Tibor polgármester, aki emiatt pert indított.

„A kéthavi számla tizennégyszer nagyobb, mint normális lett volna, hogy érzékeltessem: több, mint addig az egész éves fogyasztásunk volt” – mondotta az elöljáró, aki szerint, ha az összeget mégis ki kell fizetni, az nagyon nehéz helyzetbe hozhatja a várost. Azóta sikerült egyébként más szolgáltatóval leszerződniük, a számlák – ha lehet úgy fogalmazni – némiképp normalizálódtak.

Sokat fizet a kórház is

Nem csak a magánszemélyek, hanem a közintézmények, így a kézdivásárhelyi kórház is „nyögi” a megemelkedett villany- és gázszámla költségeit. Canea-Kocsis Andrásnak pontos, összehasonlító kimutatása van az ez évi és a tavalyi mutatókról, ebből szemlézünk.

A gázszámlánál csak szeptemberre van még adat, hiszen az ősz első hónapjában esetenként már be kellett kapcsolni a fűtést. Az intézmény múlt év szeptemberében 20 ezer lejes, most 34 ezer lejes számlát kapott. Eszerint a számla értéke idén mintegy 70 százalékkal magasabb, mint 2021-ben volt, hasonló fogyasztás mellett.

A villany kérdése már érdekesebb, hiszen a fogyasztás többé-kevésbé konstans, így több hónap alatt képet kaphatunk a drágulás mértékéről. Múlt év júliusában a kórház villanyszámlája 27 ezer lejre rúgott, most viszont 40 ezer lejre küldött ki a szolgáltató értesítést. 2021 augusztusában 28 ezer lejt számláztak ki számukra (idén: 39 ezer lej), tavaly szeptemberben a számla értéke 29 ezer lejt tett ki (idén: 39 ezer lej).

Bartos Lóránt

Hozzászólások