Felhívás!

Mikor jön el a „jövő hét”?

Mikor jön el a „jövő hét”?

Napjaink rohanó világában lehetőleg minél hamarabb kell eljutnunk egyik helyről a másikra, ezt pedig mi mással tudnánk megtenni, mint gépkocsival, melyekből szemmel láthatóan most már Baróton is annyi van, hogy alig férnek. Évtizedes probléma a városban és környékén a jó utak hiánya, a parkolóhelyekről nem is beszélve, és mindkettő egy olyan problémakörhöz tartozik, melyet megoldottnak szeretnénk tudni mielőbb.

A baróti autósok, akik a városközponton szeretnének átjutni, egy rég ottfelejtett fekvőrendőrbe botlanak éppen a Memento kocsma előtt: valamikor átvágták az aszfaltot, a helyreállításról azonban senki sem gondoskodott. Íme, mit mondott Benedek-Huszár János polgármester ezzel kapcsolatban a legutóbbi tanácsülésen:

– Szeptemberben (vagyis nyolc hónappal ezelőtt – szerk.) leszerződtük az útüggyel, amint azt az alpolgármester is tanúsítani tudja, hogy megjavítják a két átvágást a Memento előtt, a katolikus templom előtt és a József Attila utcában. Utána heti rendszerességgel mondtuk nekik, hogy jöjjenek, csinálják meg, de mindig azt mondták, a következő héten jönnek. Aztán belementünk a télbe. Az aszfalt, az egy különleges eset, nem olyan, mint a beton, az aszfaltkeverőket általában november végén megállítják, és még most sincsenek elindítva. Beszéltem az útüggyel már márciusban, s azt mondták, hogy a román húsvét után fogják beindítani a málnásfürdői aszfaltkeverő-állomást. Mert aszfaltot máshonnan nem lehet szerezni, csak onnan. Közben még keletkezett néhány átvágás, egy-két gödör, habár a tavalyi gödrök kátyúzása elég jól sikerült, mert azt mondhatjuk, hogy 90%-a azoknak nem bomlott ki újra, de új gödrök, átvágások is keletkeztek, mert volt, amikor a mi vizeseink kellett valamit kivágjanak vagy éppen a gázasok.

Hozzátette, van egy-két dolog, amit önerőből kellene megoldaniuk: „a zöldségpiac előtti járdaszakaszt is újra kell öntsük, illetve további hulladéktároló szigeteket is el szeretnénk bontani, például a rendőrség háta mögöttit, majd a helyét leaszfaltozni, de Bibarcfalván a népszerű borvíztöltő-kút előtti útszakaszon is aszfaltoznánk. Május közepére ezeket a munkálatokat előkészítjük, majd újra hívnánk a már addigra remélhetőleg beindult aszfaltozókat” – mondta.

A polgármester ugyanakkor arról is beszélt, hogy hamarosan az útjelzéseket is újrafestenék Baróton, továbbá a parkolóhelyek bérbeadásáról is határozattervezetet készítenek elő.

Ottfelejtett autók

– Be kell vezetnünk a parkolódíj-rendszert Baróton – mondta az elöljáró. Mert a bányairodától az Új sor felé, ha végignézek, nagyon sokszor csak kezdő sofőrök, tizenkettedikes diákok autóit látom. Nem az a baj, hogy leparkolnak reggel fél nyolctól délután kettőig–háromig, de ez egy olyan hely, ahova a közjegyzőhöz, a Party Pub vendéglőhöz, az üzletekhez mások is megállnának, mondjuk, tíz percre, de emiatt nem tudnak. Az Új soron olyanok parkolnak naphosszat, akik Erdővidék falvaiból Brassóba ingáznak, s ezt úgy oldják meg, hogy faluról bejönnek, az autót leteszik az Új soron reggel hatkor, onnan mikrobusszal továbbmennek. Közben az autó ott parkol délután öt óráig. Az Új soron legalább hat–hét ilyen járművet azonosítottunk be. Ilyenformán ott más senki sem tud parkolni napközben, pedig a korábban említett kereskedelmi egységek ezt szükségessé tennék. Azért, hogy ezen az értékes belvárosi parkolóhelyek problémáját megoldjuk, parkolódíjat fogunk bevezetni. Mert az az autó, amelyik reggel hattól délután hatig ott áll, annak teljesen mindegy, hogy az Új soron áll, egy nagyon forgalmas helyen, vagy kétszáz méterrel arrább egy másik utcában, egy kevésbé forgalmas helyen – részletezte.

A városba csak kis járművel

Az elöljáró egy másik gondról is szót ejtett: Barótot nem lehet megközelíteni 7,5 tonnánál nehezebb autókkal – panaszolta Asztalos Attila tanácsos. Korlátozások vannak érvényben úgyszólván minden irányból, ezek közül a legnagyobb gondot mégis a nagyajtai régi vashíd miatt bevezetett korlátozás okozza: „a megye két éve megnyerte a PNDR-hez benyújtott pályázatot a híd feljavítására, a teljes összeg rendelkezésre áll, három közbeszerzést bonyolítottak már le, de nem akadt jelentkező a kivitelezésre, így nem tudtak még munkához látni. Summa summarum: amíg nem fejeződnek be az útjavítási munkálatok a Hatodon, a Hagymáson, és amíg nem tudják újjáépíteni a nagyajtai hidat, addig ezt a gondot nem lehet orvosolni” – nyugtázta válaszában Benedek-Huszár János polgármester. <<

Hozzászólások