Hirmondo

1932-ben írták

Összeállításunkban a 90 évvel ezelőtti Barót eseményeiből válogattunk, fellapozva az Erdővidéki Hírlap 1932. május 8-ai és május 15-ei lapszámait.

A lap beszámolt arról, hogy válságban van a Baróti Kaszinó. „A gazdasági nyomorúság rányomta bélyegét erre a hetven évet töltött társadalmi egyesületre is, melyet a tagdíjak nemfizetése miatt a megszűnés veszélye fenyeget” – írták. Olvashatjuk ugyanakkor, hogy megalakult a Barót és vidéke elnevezést viselő halásztársaság, melyet dr. Bíró Gyula halászati segédfelügyelő alapított „felsőbb utasításra”. Javaslatára elnöknek dr. Zathureczky Lajost választották.

Hirdetés
Hirdetés

Érdekes hírként közli a lap, hogy 1932-ben a május elsejétől nagyon féltek a hatóságok, ezért a kommunista tüntetések ellen óvintézkedéseket vezettek be, melyekre azonban, a lap véleménye szerint legalábbis, Baróton semmi szükség nem volt.

A baróti italmérők egy hirdetésben kérik a nagyérdemű közönséget, hogy a korcsmákban, éttermekben előre fizessenek, mert ellenkező esetben a törvény a kimérőket szigorúan bünteti.

1932. május 8-án bensőséges ünnep keretében szentelte meg a szentkereszt-hadsereg baróti tagozatának fehér zászlaját Huszár Ádám esperes-plébános. A délutáni órákban műsoros összejövetel volt, melynek megrendezését Bar­tha Béláné és Mórik Lajos főcsoportvezetők végezték.

És ki gondolta volna, de már akkor is volt óraigazítás! „Május 21-ről 22-re virradó éjféltől kezdve az órákat egy órával előbbre kell igazítani. Aki elmulasztotta óráját előbbre vinni, annak a vasútnál, bíróságoknál és egyéb hatóságoknál könnyen kellemetlensége lehet, mert egy órával későbbre érkezik oda, mint ahogy kellene” – hívta fel olvasói figyelmét az Erdővidéki Hírlap 1932-ben.

Hozzászólások