Felhívás!

Mikes Kelemen hűségéről

Mikes Kelemen hűségéről

Hétfőn az Ignácz Rózsa Irodalmi Klub szervezésében a Kovásznai Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében Egyed Emese költő, egyetemi tanár tartott előadást A hűség Mikestől a kortárs írókig-költőkig címmel.

Gödri Márta, a klub elnökének köszöntője után kulturális műsorral fogadták az előadót. Szavalatot mondott Balogh Zoltán és Deák Gellért Gedeon, valamint felléptek a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola kovásznai tagozatának hegedűsei (Becsek Nagy Attila, Bende Beatrix, Czilli Samu, Szabó Norbert Milán, Váncza Manassé és Váncza Balázs Efraim) Gáspár Csaba zenetanár vezetésével.

A teltházas érdeklődés övezte tartalmas előadáson Egyed Emese Mikes Kelemen hűségét taglalta, ami egyaránt kötötte őt Rákóczi Ferenc fejedelemhez, a magyar nyelvhez és az iskolához. Azt is elmondta, a mai napig sok rejtély övezi Mikes leveleit, többek között nem lehet tudni, hogy mikor is írta azokat: egyetlen év alatt vagy esetleg egy évtizeden át. „Az mindenképpen figyelemre méltó, hogy Mikesnek sikerült megőriznie a magyar nyelv szépségét idegen közegben is”, mondta Egyed Emese, arra bátorítva a jelenlevőket, ha egyszer tehetik, tekintsék meg Egerben Mikes Törökországi leveleinek eredeti kéziratát.

Hozzászólások
Nukleáris provokáció előkészítésével vádolta meg Kijevet az orosz katonai szóvivő

Nukleáris provokáció előkészítésével vádolta meg Kijevet az orosz katonai szóvivő

Kijev nagy horderejű provokációra készül a zaporizzsjai atomerőműben augusztus 19-én, António Guterres ENSZ-főtitkár ukrajnai látogatása idején, amellyel kapcsolatban Moszkvát fogják megvádolni az erőműben bekövetkezett katasztrófa előidézésével – jelentette ki csütörtökön Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Románia a magas éves inflációs rátával rendelkező uniós országok között volt júliusban

Románia a magas éves inflációs rátával rendelkező uniós országok között volt júliusban

Az éves inflációs ráta a júniusi 8,6 százalékról 8,9 százalékra emelkedett júliusban az euróövezetben, az Európai Unióban pedig 9,6 százalékról 9,8 százalékra nőtt. A legmagasabb inflációs rátát Észtországban, Lettországban, Litvániában, a Cseh Köztársaságban, Bulgáriában, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában jegyezték.