Felhívás!

Mikes Kelemen hűségéről

Mikes Kelemen hűségéről

Hétfőn az Ignácz Rózsa Irodalmi Klub szervezésében a Kovásznai Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében Egyed Emese költő, egyetemi tanár tartott előadást A hűség Mikestől a kortárs írókig-költőkig címmel.

Gödri Márta, a klub elnökének köszöntője után kulturális műsorral fogadták az előadót. Szavalatot mondott Balogh Zoltán és Deák Gellért Gedeon, valamint felléptek a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola kovásznai tagozatának hegedűsei (Becsek Nagy Attila, Bende Beatrix, Czilli Samu, Szabó Norbert Milán, Váncza Manassé és Váncza Balázs Efraim) Gáspár Csaba zenetanár vezetésével.

A teltházas érdeklődés övezte tartalmas előadáson Egyed Emese Mikes Kelemen hűségét taglalta, ami egyaránt kötötte őt Rákóczi Ferenc fejedelemhez, a magyar nyelvhez és az iskolához. Azt is elmondta, a mai napig sok rejtély övezi Mikes leveleit, többek között nem lehet tudni, hogy mikor is írta azokat: egyetlen év alatt vagy esetleg egy évtizeden át. „Az mindenképpen figyelemre méltó, hogy Mikesnek sikerült megőriznie a magyar nyelv szépségét idegen közegben is”, mondta Egyed Emese, arra bátorítva a jelenlevőket, ha egyszer tehetik, tekintsék meg Egerben Mikes Törökországi leveleinek eredeti kéziratát.

Hozzászólások