Felhívás!

Megújul a Kálvin Otthon

Megújul a Kálvin Otthon

A Bacon községhez tartozó Uzonkafürdőről kevés jó hírt hallhattunk az utóbbi időben, de az idő azért a valamikor szebb éveket élt üdülőtelepen sem állt meg. Az Erdővidéki Református Egyházmegye összefogással felújítja a nyolc évtizeddel ezelőtt itt felépített otthonát, így az, a remények szerint hamarosan ismét a lelki felújulást szolgálhatja kellemes, szép környezetben.

 

Az otthont 1937-ben, a háromszéki egyházmegyék építették, az lelkészi pihenőként, imaházként szolgált. A kilencvenes–kétezres években sokan ide jártak táborozni is, mintegy tíz éve azonban már senki sem használja. Az épület tetőzete tönkrement, a falak beáztak, néhány le is omlott. Amint azt Berszán Istvántól, az Erdővidéki Református Egyházmegye esperesétől megtudtuk, az ingatlan 1996-ban került az egyházmegye tulajdonába, amikor az lemondott egy sepsiszentgyörgyi ingatlan őt megillető részéről, cserébe pedig a többi háromszéki egyházmegye is lemondott az uzonkafürdői Kálvin Otthon tulajdonjogáról.

Az épület tetőszerkezetét 2016–2017-ben javították meg a magyar kormány Nemzeti Erőforrás Minisztériumától pályázati úton nyert pénzből, elérve a legfontosabbat, éspedig az épület beázásának megszüntetését. Tavaly, amikor az egyházmegye az addig székházául szolgáló baróti tömbházlakást eladta, Kató Béla püspök úr javaslatára a pénzt az otthon további renoválására fordították. Így folytatódhatott az imaterem, a szobák, a konyha, a kamra és a terasz felújítása. A munkának azonban még nincs vége. A felújítást az egyházmegye tizenöt gyülekezetének felajánlásával folytatnák, és ha teljesen elkészülnek a renoválással, a Kálvin Otthon ismét kellemes, szép környezetben fogadhatja vendégeit.

– Továbbra is megőrzi imaház rendeltetését, ezenfelül presbiteri, nőszövetségi rendezvényeknek ad otthont, ifjak, gyermekek kikapcsolódását, lelki felüdülését szolgálhatja – osztotta meg lapunkkal a tiszteletes. Hozzátette, hogy az otthonban körülbelül negyven személy kényelmesen elfér, annak belső berendezése ugyan még hátravan, de az imaterembe például kivetítőt, illetve tévét is tennének, ugyanakkor a kazánház felújítása után komfortos fürdőszoba is szolgálná a kényelmet.

Hozzászólások