Felhívás!

Megőrizte felfedezőkedvét

Megőrizte felfedezőkedvét

Sűrűnek bizonyult június közepe a dálnoki búvártónál, az Iskola másképp program keretében naponta 50–130 gyermek ismerkedett a merülés titkaival, a vízzel és annak élővilágával. A felnőttek is részt vehetnek a kísérletezésben, ráadásul nemcsak egy-két hétig, hanem télen-nyáron.

 

Szabó Jenő búvároktató sok humorral és fantáziát igénylő gyakorlatokkal tette élvezetessé – főleg a kisebbek számára – a program ráeső részét, a Dálnokra kilátogató iskolások ugyanis először az emeletes buszban landoltak, környezetvédelemmel, ökoszisztémával kapcsolatos filmeket néztek és beszélgettek az önkéntesekkel, a tóparti órán a búvárfelszereléssel és merüléssel kapcsolatos kérdések kerültek szóba, de tanúi lehettek az aranyhalak és koi pontyok etetésének is, majd a tó melletti sátorba vonultak. Ott a Herman Ottó-tanösvénynek ugyancsak a híres természettudósról elnevezett budapesti intézménytől kapott játékain keresztül ismerkedtek a természettel, terméseket kellett felismerniük csukott szemmel, de volt kirakós, halászós meg fakopáncsos kopogtatójáték is. Kivételes módon ezt a játékkészletet három hónapra kapta kölcsön a vállalkozó, noha inkább csak egy-egy hétre szokták iskoláknak kiadni.

Eközben a tónál és az ott működő Víz Alatti Kutatások Központjánál – mint azt már megszokhatta, aki ismeri folytonosan kísérletező tulajdonosát – többfélével is kísérletezik Szabó Jenő, elsősorban a maga kedvtelésére, de a látogatókért is. A tavaly kiépített rendszert, mely arra szolgál, hogy a vízbe süllyesztett speciális kádakban testén keresztül is érezve a hanghullámokat, zenét hallgasson a meditatív hajlamú látogató, most napkollektoros vízmelegítőkkel egészítik ki. A Hollandiából hozatott magokból már sarjadnak a vízitorma-palánták, amelyeket önkéntesek segítségével fognak idén nyáron a vízpartra telepíteni. A vízitorma egy rendkívül egészséges növény, nagy C-vitamin-, folsav- és kalcium-tartalommal, de kiváló vértisztító és antibiotikus hatása is van. Még sok más pozitívumát is említi a szakirodalom, de mert száradás közben lebomlanak értékes hatóanyagai, csak frissen szedve alkalmazható. Teáját, frissen préselt levét a tóhoz látogatók élvezhetik majd.

Azok, akik télen elvégezték a búvártanfolyamok elméleti részét, most már merülési gyakorlaton vesznek részt, a jelentkezők 20%-a profi búvárként képzeli el a továbbiakat. Rengeteg ajánlat található a neten nemcsak mesterfokozatú búvároknak, hanem már az alapképzésen túljutóknak is, de azoknak, akik nem szeretnének elmenni az országból, az ipari búvárkodásban, a katasztrófamentésben is akadnak munkahelyek. A gyakorlati oktatásba besegít Szabó Jenő felnőtt fia, Kolos is, aki ebben találta meg hivatását, és aki a nemrég lezajlott sepsiszentgyörgyi sportnapok alatt az uszodában is merült az arra jelentkezőkkel.

Ki az, akinek ajánlható megtapasztalni a búvárkodás élményét, akár 9 méterrel a víz alatt (ennyi a dálnoki tó legnagyobb mélysége – szerk.) – tettük fel a kérdést. Szabó Kolos szerint az örök gyermekeknek, akik megőrzik kíváncsiságukat, felfedező hajlamukat, játékos kedvüket akárhány évig, de már 10 éves kortól kipróbálható. Önkénteseket is várnak a tóhoz, ők munkájukkal válthatják meg a merülések díját.

A víz alatti zenehallgatásra, az egyalkalmas merülésre vagy a búvártanfolyamra jelentkezők egyaránt a My Lake Facebook-oldalon vagy a 0755.011.497-es telefonszámon érdeklődhetnek a további részletek felől, és kérhetnek időpontot.

Hozzászólások