Felhívás!

Megelőző intézkedések

Megelőző intézkedések

Fontos intézkedéseket vezetett be a kézdivásárhelyi kórház is a koronavírus miatt. Az egészségügyi intézmény felkészült egy esetleges járványra, többek között szűrősátort is felszereltek a kórház területén.

Dr. Kelemen András, a kézdivásárhelyi kórház szóvivője hétfőn sajtótájékoztatón ismertette a főbb tudnivalókat a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről. A nőgyógyász-főorvos kifejtette: bár az államfő csak hétfőtől rendelte el az országos szükségállapotot, a kórházak már jóval korábban számos intézkedést hoztak a lakosság egészségének a megvédése érdekében, amelyek az új helyzettel csak fokozódtak. „A cél az, hogy minél kevesebb személy betegedjen meg, vigyázzunk egymás egészségére, a benn fekvő betegekre és természetesen az egészségügyi alkalmazottakra. Ezért kérem a lakosságot, értsék meg: ezek az intézkedések a közösség érdekét szolgálják” – hívta fel a figyelmet a szóvivő.

Elmondta: a látogatási tilalom eddig is érvényben volt, de még szigorítottak rajta, a kapunál az őrséget megduplázták, ugyanakkor hamarosan a katonaság is besegít. Csak olyan beteggel engednek be hozzátartozót, aki mozgásképtelen, hangsúlyozta. „A kapusház után egy szűrősátor van felállítva, amelyet külön személyzet szolgál ki. Ott az összes beérkezőt kikérdezik, hogy hol volt, kikkel találkozott, ugyanakkor mindenkin elvégeznek egy epidemiológiai vizsgálatot is, a koronavírusos fertőzésre utaló tünetek kiszűrése céljából. A kórház – hogy minél kevesebb beteg legyen – csak a sürgősségi eseteket látja el, például ha valakinek fibrómája van, azt nem operáljuk most, hanem elhalasztjuk, lévén, hogy egy krónikus betegségről van szó” – magyarázta Kelemen András, majd együtt tekintettük meg a sátort, ahol a beérkezők türelmesen vártak sorukra.

Kelemen András hozzátette: a kézdivásárhelyi kórház támasza lesz a megyei egészségügyi intézménynek. „A járvány lefolyásának függvényében a megyei kórház rendelkezésére bocsátunk egy, vagy akár két szintet is a főépületben, ha szükségessé válik, akkor a megyei kórházból először a bőrgyógyászati osztályt, majd későbbiekben a fertőző betegségek osztályát fogadhatjuk be. Ez utóbbi esetben nem kell megijedni, ugyanis abban nincsenek koronavírusos betegek” – hangsúlyozta.

Kifejtette, hogy nagyobb összegeket fordít a kormány arra is, hogy a különböző védőanyagok rendelkezésre álljanak. Arra is kérte a lakosságot, hogy ha valaki enyhe tüneteket érez magán, akkor ne menjen nyomban a kórházba, előbb a családorvosát tájékoztassa. Jó ötletnek tartotta, hogy az RMDSZ beüzemelte a korona.rmdsz.ro honlapot, amelyen minden fontos információt meg lehet találni. Végezetül elmondta, Kézdivásárhelyen csak otthoni megfigyelés alatt álló személyek vannak, a betegség nem jelent meg a városban.

Hozzászólások