Felhívás!

Második helyezést értek el

Második helyezést értek el

A kovásznai Pódium Színjátszó Egyesület hétvégén részt vett a felsősófalvi Palacsinta Fesztiválon és az alsósófalvi Hullócsillag Íjászversenyen. A fesztiválon a kovásznaiak hortobágyi húsos palacsintája második helyezést értek el, az íjászversenyről pedig részvételi díjjal térhettek haza.

 

A Mihály Hunor Lajos és Kiss Gábor által idén alapított, jelenleg tíz tagot számláló kovásznai Pódium Színjátszó Egyesület legfőbb tevékenysége a színjátszás, de ezenkívül a gasztronómiai hagyományaink ápolásával, hagyományőrzéssel és íjászattal is foglalkoznak. Terveik szerint a közeljövőben Kovásznán is szeretnének főző- és íjászversenyt rendezni. Sőt, amennyiben volna elég érdeklődő, akkor egy íjászklub alapítása is felmerült.

Hétvégén Felsősófalván voltak, ahol hortobágyi húsos palacsintával neveztek be a fesztiváli versenyre. Különlegessége abban állt volt, hogy az eredeti recepttől eltérően nem marha-, hanem sertéshúsból készítették, és a palacsintatésztába kovásznai borvizet használtak. Mihály Hunor Lajos, az egyesület elnöke rukkolt elő a receptnek ilyenfajta megreformálásával, ami bevált, hiszen második díjat kapott érte a csapat.

– Mifelénk nem igazán elterjedt ez az ételfajta, viszont könnyű elkészíteni, és nagyon finom. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy picit népszerűsítjük a hortobágyit. Sokan nem is tudják, hogy a palacsintát nem csak lekvárral lehet tölteni – részletezte Mihály, megjegyezve, utazási költségeiket a helyi önkormányzat támogatta pályázat által.

A Pódium-társulatban a színjátszás mellett a főzés is közös téma: Dóczi Linda Zsuzsanna, Kiss Gábor, Veres István és Mihály Hunor Lajos évente benevez a környékbeli főzőversenyeken. Idén harmadszor vettek részt a békéscsabai  kolbászfesztivál keretén belül rendezett töltöttkáposzta-főzőversenyen, ahol mindig a hagyományos székely recept szerint készítik és bográcsban főzik töltelékeiket.

Kiss Gábor alelnöknek az íjászat is szívügye, igyekszik az egyesületi tagokkal is megszerettetni ezt. Így nem hagyhatta ki az ugyancsak Alsósófalván megrendezett Hullócsillag Íjászversenyt sem, természetesen az egyesületet képviselve. Kiss a 40 versenyzőből 4. helyezést ért el. Mihály lapunk segítését kéri a toborzásban, várják a jelentkezését azon személyeknek, akiket komolyan érdekel az íjászat.

Mindemellett a színjátszás az összetartó erő az egyesületben. A társulat idén részt vett a vasvári színjátszófesztiválon, ahol bronz fokozatú minősítést kaptak, illetve beléptek a Magyar Szín-Játékos Szövetségbe is.

Jelenleg egy új darabon dolgoznak, Molnár Ferenc Doktor úr című háromfelvonásos bohózatát akarják színre vinni, és a téli ünnepek előtt mutatnák be.

– Reméljük ennek a darabnak is akkora sikere lesz, mint a Rejtő-koktélnak, melyet több ezer ember látott már, és amit több mint húsz alkalommal adtunk elő itthon, illetve kétszer határon túl – mondta Mihály Hunor Lajos színjátszó és egyesületelnök.

Hozzászólások