Felhívás!

Sikeres faluünnepet tartottak

Sikeres faluünnepet tartottak

Hétvégén ünneplőbe öltözött Kommandó, ahol immár 15. alkalommal szervezték meg a nemcsak a helyiek körében méltán népszerű, hanem a szomszédos településekből, illetve a megyén és határon túlról is sok érdeklődőt vonzó falunapokat.

 

A kétnapos rendezvényen mindenki megtalálhatta a kedvére valót. A hűsölni vágyókat a sörsátrak árnyéka és a hideg, folyékony kenyér fogadták, a kicsiket gyerekpark várta, míg a „harciasabbak” kipróbálhatták a sepsiszentgyörgyi Warlords Airsoft Egyesület jóvoltából a valós fegyvereket élethűen utánozó airsoft céllövöldét.

Kérdésünkre Florea Andrei Constanin, az egyesület elnöke elmondta: bár az egyesületük még csak most bontogatja szárnyait, és idén ez a második jelenésük falunapon, szeretnék minél több rendezvényen népszerűsíteni az airsoftot. Az egyesület nem panaszkodhatott az érdektelenségre, hiszen folyamatosan sor volt, mindenki lőni szeretett volna párat a gáz-, elektromos, vagy épp rugós replikákkal.

 

Saját tollaikkal ékeskedtek

Időközben a színpadon egymást váltották a különböző fellépők és előadók. Az anyaországi sztárvendégek (Klemy, Varga Kinga stb.) mellett a kommandói értékek is megmutatkoztak, a helyi Vadkála Néptáncegyüttes szép számú érdeklődőt gyűjtött a színpad elé.

– Fontos, hogy a falunapokon minden települése a saját tollával ékeskedjen, ezért is kértük a polgármestert, hogy vasárnap a nagy koncertek előtt léphessünk színpadra, és így minél több érdeklődő láthassa az előadásunkat – tájékoztatott Opra-Béni Béla iskolaigazgató, a méptáncegyüttes vezetője.

Opra megjegyezte, a 15 éve alakult, közel 15 tagú néptánccsoportnak nem csak a falunapon vannak fellépései, táncoltak nemrég a Márk családok találkozóján is, de visszatérő vendégek az anyaországi testvértelepüléseken is. Az idei falunapokon szatmári, Nyárád menti, vajdaszentiváni, mezőségi, gyergyói, lapádi és felcsíki táncokat mutattak be.

 

Favágók mérkőztek

A falunapok leglátványosabb mozzanata, a papolci Saigon Kft. által szervezett favágóverseny az idén sem maradhatott el. Bár évente visszatérő versenyzői vannak a megmérettetésnek, egyáltalán nem unalmas, a láncfűrészek hangja, a fejszecsattogás pillanatok alatt odavonzza az érdeklődőket, és kezdődnek a találgatások, idén vajon kik viszik haza a fődíjat. A versenyre 5 csapat nevezett be: a kommandói állami erdészetet (Hunyadi Szabolcs és Ráduly József), a kommandói Eurocov (Debreczi Róbert, Debreczi Sándor), a papolci Intertrans (Mohîrță Dumitru és Bajkó Dénes), a papolci Bracovex (Huszár Mátyás és Nagy Csaba) és a zabolai Sidó Forest (Boros István és Német Mózes). A gyorsaság számít. mind a láncfűrésszel, mind a fejszével való vágás során. Idén az állami erdészet csapata jeleskedett ebben, 8.33 perc alatt végeztek, őket követte az Intertrans (8.36) és a Bracovex (8.45).

 

Turistacsalogató rendezvény

A Katinka Vendéglő mögül indult az alkalomra felhozott kis gőzös, melyre hosszú sorokban várakoztak az idegenből érkezettek. A két, illetve négy kilométeres szakaszra szóló élményvonatozás hamar belopta magát a vendégek szívébe. Sokan megjegyezték, jó lenne, ha egész nyáron járna a kisgőzös Kommandón.

Az anyaországi testvértelepülés, Ecsegfalva küldöttsége, Kovács Mária polgármester és 11 személyes kíséretében idén is eljött ünnepelni.

– Számunkra nagyon fontos, hogy ápoljuk a kapcsolatot a külhoni magyarsággal, ezért is nagy öröm, hogy újra Kommandóra jöhetünk, mert példaértékűnek találjuk az itteni közösségi összefogást, a hagyományok ápolása – mondta a polgármester asszony, megjegyezve: legközelebb, augusztus 19-én ők látják vendégül Ecsegfalván a kommandói küldöttséget.

– Nagy öröm számunka, hogy a résztvevők száma évről évre igazolja, igen is igény van a falunapokra Kommandón. Szórakozni vágyók százai-ezrei keresnek fel bennünket, és nemcsak a szomszédos településekről, hanem az ország különböző pontjáról, természetesen a határon túlról is. Nekünk ezek után is kötelességünk továbbvinni és éltetni ezt a rendezvényt, ami kétségkívül fellendíti a település turisztikai életét – értékelte a rendezvényt Kocsis Béla polgármester, megjegyezve, köszöni a támogatást mindazoknak, akik segítettek az idei falunapot tető alá hozni, külön köszönetét fejezte ki Bige László magyarországi vállalkozónak, aki ajándékával idén is támogatta a kommandóiakat.

Hozzászólások