Felhívás!

Légi felvételeken a fürdőváros

Légi felvételeken a fürdőváros

A kovásznai születésű, az aranyosszéki Várfalván élő Zágoni Attila informatikus nemrég a fürdővárosba látogatott, és készített pár olyan fényképet, drónfelvételt, illetve videoanyagot Kovásznáról, amelyek nagy népszerűségre tettek szert a közösségi médiában. A továbbiakban őt kérdeztük fotós pályafutásáról.

— Miként kezdett el fotózással foglalkozni?

— Legelső találkozásom a fotózással akkor történt, amikor párommal megismerkedtem, és az első közös dolog, amit vettünk, egy fényképezőgép volt, ami mindenhová elkísért minket. Ami eredetileg emlékek rögzítésére szolgált, csakhamar szenvedéllyé nőtte ki magát, rájöttem, hogy egy fotóba is bele lehet zárni érzéseket, üzeneteket, akár egy zenedarabba, versbe, ráadásul a téma ott hever körülöttünk, csak jól körül kell nézni, és a fantáziánkat szabadjára engedni.

— A fotózás megkedvelése hozta magával a drónozást is?

— Gyerekorom óta hobbim volt a repüléstechnika, azonban ezelőtt csak álmodni lehetett olyan eszközről, ami a levegőbe emelkedik, és onnan fotót, videót közvetít. Az egész folyamat egy apró, 100 lejes kínai drónnal indult, amit csak kíváncsiságból vettem, de amikor az első, remegő, zajos, színhibás fotót megláttam, amit a falum felett 30 méterrel készítettem, rájöttem, hogy be kell fektetnem egy drónba. Legelső komolyabb drónom egy Parrot Bebop típusú volt, amit egy DJI Sparkra cseréltem le, ami már elfogadhatóbb minőségű képeket és videót tudott nyújtani. Ezzel készítettem a legelső videómat, ami Várfalváról szólt, és meglepően sok pozitív értékelést és megosztást kapott. Jelenleg egy Mavic Air drónt használok, már több mint másfél éve.

— Mi a drónfotózás előnye és hátránya?

— Előnye, hogy segít jobban felismerni egy tájat, megmutatja igazi földrajzi formavilágát. Valahogy mindig a táj szépsége kap hangsúlyt, elrejtve az emberek mindennapos küzdelmeit. A hátránya leginkább a felszerelés elvesztésének a veszélye, egy pillanatnyi üzemzavar, egy ragadozó madár támadása vagy egy nagyon erős széllökés a lezuhanását és megrongálódását okozhatja. Ugyancsak sajnálatos módon az ezen a téren is fellelhető bürokrácia a másik hátráltató tényező, mert egy drónrepülés véghezviteléhez rengeteg utánajárás, hatósági rábólintás szükséges.

— Kovásznáról már több alkalommal készített légi felvételeket. A honvágy vagy a város turisztikai adottságai motiválják?

— Elsősorban a honvágy vezérelt. Az összes kovásznai videóm önkéntes alapon készült, azzal a céllal, hogy kis szülővárosom szépségeit bárhol megtekinthessék a világháló segítségével. Amikor a legelső videót feltöltöttem, azt mondtam, ha csak egy ember is eljön Kovásznára, annak köszönhetően, hogy látta a videót vagy nézte a fotóimat, azt sikernek könyvelem el, hiszen ha eljött, és tetszett neki a vidék, akkor elmondja másnak is, és már többedmagával tér vissza. Nem tudom, ez sikerült-e, nekem személyesen még nem mondta senki, hogy emiatt látogatta meg a várost, de amíg lehetőségem lesz, ezt a tevékenységet szeretném folytatni, ha ezzel esélyt adok a vidék fejlődésének.

— Milyen „célpontok” vannak tervben?

— A Tündérvölgy, a Hankó patak völgye, a Tündérvár fog következni, ugyanakkor várom a Sikló felújítását, bakancslistán van Kommandó is. De tervezek más látványosságokat is, hiszen Székelyföld annyira nagy és szép, hogy egy életen át lehetne róla filmet forgatni, és akkor is maradna valami új és lenyűgöző, ami még nem került lencsevégre.

Hozzászólások