Hirmondo

Kisebb munkálatok zajlanak

Kisebb munkálatok zajlanak

Reményekkel és tervekkel teli kezdte az évet a zabolai önkormányzat. Fejér Levente polgármester több projektet is szeretne elindítani, illetve befejezni ebben az évben, jelenleg sincsenek szűkében munkálatoknak a községben. Vele és Szigyártó Nimród alpolgármesterrel beszélgettünk.

Beszéltünk már a székelytamásfalvi Thúry-Bányai-kastély felújításáról, tavaly decemberben egy lépéssel közelebb kerültek a megvalósításához. „Az országos beruházási ügynökséghez (CNI) már decemberben leadtuk a szükséges pályázatot, válasz még nem érkezett, de mivel A kategóriás műemlékről van szó, nagyon reménykedünk, hogy belefoglalják az idei költségvetésükbe” – mondta el Fejér Levente polgármester. Ugyancsak decemberben letették a kérést a földgáz bevezetésére is, Gelencével közösen. „Reméljük, hogy ez is pozitív elbírálást kap. Ezek nagy tervek az idénre, de mivel szerettük volna még tavaly elindítani, mindenképp el kell kezdenünk a munkálatokat ebben az évben” – tette hozzá.

Egy, másfél évvel ezelőtt elkezdett munkálat is célba ér nemsokára, az ingyen telekkönyveztetés első fázisa. Közel 1900 telekkönyvet kezdtek el szétosztani a hét elején. „Ezt az első rendet nagyjából másfél évvel ezelőtt kezdtük el intézni, úgy tűnik, a második hamarabb megy, körülbelül még egy ennyi telekkönyv a kataszteri hivatalnál vár jóváhagyásra. Már a harmadik szekcióra is kértem a finanszírozást, illetve idén talán még egy negyedik is szóba kerülhet. Ezzel pedig majdnem lefödnénk a mezőgazdasági területeket” – részletezte az elöljáró.

További épületek felújítása is tervben van

2019-ben pályáztak a 2-es számú kultúrotthon felújítására a megyei tanácsnál, akkor azonban gondok merültek fel a tulajdonjog körül, amit azóta sikerült tisztázni. „Jelenleg azon dolgozom, hogy a pályázathoz szükséges dokumentációkat összeállítsam, hogy amikor majd lehet, le tudjuk adni. Nagyon régen zajlottak javítási munkálatok ezen az épületen, de több gond is akad vele. A tetőt kell javítani, a cserepeket lecserélni, illetve a régi és az új épületrész közötti összeillesztésnél is vannak problémák. Muszáj megcsinálnunk, hiszen ez az egyik legnagyobb kultúrházunk, a legtöbb helyi eseménynek ez ad otthont” – mondta el az elöljáró

Ezen kívül szintén Székelytamásfalván van egy nagy épülete a tanácsnak, amelyben iroda, orvosi rendelő, posta működik. „Ide az anyagokat már beszereztük, de a munkálatokat még nem sikerült elkezdenünk, viszont nagyon romos állapotban van, szükséges a felújítás. Ha egészen nem is tudjuk modernizálni, de legalább az orvosi rendelő részét szeretnénk 2021-ben”– vázolta ezen elképzelését.

Utak, utcák, víz és egyház

Már évek óta, de még mindig napirenden van az AFIR-os pályázat Zabola önkormányzatánál. A munkálatokat az eredeti terv szerint 2020 szeptemberében be kellett volna fejezni, azonban hozzá sem tudtak fogni addig, így egy évet hosszabbíttattak rajta. „Öt utca modernizálásáról lenne szó, amelynek összhossza közel 4 km. Január 26-a volt a dokumentációk leadásának határideje. A probléma az, hogy a költségvetés két évvel ezelőtt volt kiszámolva, az azóta emelkedett bérek pedig sokban megváltoztatják azt. Több mint egymilliós önrészünk már benne van, és úgy néz ki, hogy még 20%-ot bele kell tennünk. Egyelőre csak egy cég érdeklődött, reméljük, lesz, aki elvállalja a régi költségvetés szerint. 2021 szeptemberéig feltétlenül be kell fejeznünk” – mondta el a polgármester, kiemelve, hogy sok pénzt fel fog emészteni ez a projekt.

Emellett a tavaly már részben felújított DC9-es út modernizálására is szeretnének pályázatot leadni a CNI-nél. „A múlt évben sikerült 1330 méter részt felújítani, további 9 kilométer hátra van. Továbbá a tavasz folyamán pályázni szeretnénk a 13-as községi út, a Felső utca és a Románok utcájának javítására is, amely összesen nagyjából 7 km” – részletezte.

Szintén a CNI-nél van lehetőség pályázni vízhálózat kiépítésére, amely Székelytamásfalván és Szörcsén is szükséges. Az elöljáró elmondta, az előtanulmány megvan erre is, azonban gond van az utcák telekkönyvezésével, amit már az első fázisban kérnek, és amely nem történt még meg teljes egészében.

Minden egyéb beruházás mellett szeretné az egyházakat is támogatni az önkormányzat ebben az évben is. „Tavaly 10 egyházközösségnek sikerült 5-5 ezer lejt adni, amire az előző években nem volt példa. Tényleg olyan dolgokra költötték, amelyek fontosak voltak, amelyeknek van látszata. Ezt mindenképp szeretnénk idén is megismételni” – tette hozzá.

Jelenleg sem ülnek tétlenül

Ahogy a polgármester mondta, reménykednek, hogy a költségvetés mielőbb elkészül, hiszen minden munkálat kimenetele attól is függ. Addig is azonban hótalanítással, homokszórással foglalkoznak. Szigyártó Nimród tavaly megválasztott alpolgármester elmondta, fontosabb helyeken másfél köbméteres ládákat helyeztek ki, amelyekben állandó jelleggel homok van. „Ez nekünk is, illetve a lakóknak is jó, hiszen amíg mi odaérünk a gépekkel, addig ők is tudnak tenni a csúszás ellen. A legproblémásabb helyekre vannak elhelyezve, jelenleg 10 van, de még bővítjük további hattal” – mondta. Emellett pedig tűzifabeszerzés, fölvágás, előkészítés is napirenden van.

A szűk utcák megnyitásán is dolgoznak, ahová a nagyobb autók az útra kinőtt ágak miatt nem tudnak behajtani. „Sikerült a Tega Rt.-vel olyan egyezségre jutni, hogy ahová nem tudnak bemenni, onnan kéthetente csütörtökön, egy speciális autóval viszik el a szemetet. Az érintetteket értesítettük erről, mostantól így fog működni” – emelte ki Szigyártó.

December a csomagosztásról szólt

A Vöröskereszt idén is megajándékozta a hátrányos helyzetű családokat, gyerekeket a községben. Már három éve, hogy a karácsonyi ünnepek környékén, illetve még egyszer évközben segítenek a rászorulókon. „Hogy sokkal könnyebbé, gördülékenyebbé tehessük a munkát, még januárban megalakítjuk a Vöröskereszt önkéntes zabolai fiókját, 25 személyből álló csapatunk lesz” – tájékoztatott a polgármester.

Továbbá a helyi ifjúsági szervezet, a ZABISZ is megajándékozta a kicsiket tavaly először Mikulás napján, valamint a karácsonyi csomagok osztásában is kivette részét. „Eddig is történt karácsonyi csomagosztás Zabolán, a községben tanuló óvodás és iskolás gyermekek számára. Azonban tavaly az összeget szponzorok segítségével kibővítette az ifjúság. Közel 500 tartalmas csomagot osztottak szét a kicsiknek. Facebook-oldalukon tették közzé, hogy melyik órában, hol várják a gyerekeket, így gond nélkül, néhány óra alatt lezajlott az akció” – mesélte Fejér Levente.

Múlt héten kaptuk meg a sepsiszentgyörgyi Bende Jenő levelét, amelyben a zabolai polgármesteri hivatal, valamint személyesen Fejér Levente polgármester ellen tett panaszt . Az autó-beíratásokkal foglalkozó cég képviselője szerint nem tudta elintézni papírmunkáit a községházán sem december végén, sem január elején. A polgármester elmondta, tud az ügyről, azonban nincs mindenben igaza a férfinek. Mint mondta, sajnos tényleg nincs még elkészítve a 2021-es munkaprogram, mivel bizonyos dolgok még nem tisztázódtak. Azonban december 23-án és 29-én normális program szerint működött a polgármesteri hivatal, a panaszos valószínűleg rossz időpontban érkezett. Bende levelében azt írja, felment a polgármesterhez, aki fenyegette őt. „Ez ugyancsak nem igaz. A folyosón találkoztunk ugyanis, ahol még három személy tartózkodott rajtunk kívül. A fenyegetés pedig az ő részéről érkezett” – mondta a polgármester.

Hozzászólások