Felhívás!

Ismét értékszüretre készülnek

Ismét értékszüretre készülnek

Tegnap a szervezők sajtótájékoztatón ismertették az Őszi Sokadalom programtervezetét. Az augusztus 24–27. között esedékes városnapi rendezvény megőrzi az értékszüret mottót, amelynek égisze alatt ismét változatos, igényes programokkal várják a különböző korosztályok képviselőit.

Bokor Tibor polgármester elmondta, a szervezés során figyelembe vették a céhes város idei kettős évfordulóját, a település írott dokumentumokban való első említésének 610., illetve városi rangra emelésének 590. jubileumát: „ennek megfelelően több szülinapi meglepetést mutatunk majd be a városnapok résztvevőinek”. Kifejtette, Mezőkövesd testvérvárossal kötöttek egy egyezséget, amelynek értelmében a két település felváltva bemutatkozik. „Idén az anyaországi település képviselői teszik tiszteletüket nálunk, hogy színpadi, vásári és gasztronómiai programokkal gazdagítsák az Őszi Sokadalom felhozatalát.” Hozzátette, a programpolitikán nem változtattak, ennek megfelelően idén is megrendezik a kézművesek és hagyományos termelők vásárát, a gyermekváros ismét a központban kap helyet, a pityókafesztivál a Molnár Józsiás parkban, és a Borudvarban egyebek mellett népzenével, néptánccal fűszerezett borünnepet rendeznek.

Ménessy Kinga Kitty főszervező részletezte: a nagyszínpadi koncertek sorát pénteken, augusztus 25-én a Vikidál Gyulával kiegészült Mobilmánia nyitja, majd a Karthago produkciója következik. Szombaton a helyi The Crazy Plumbers után a legendás Napoleon Boulevard slágereit hallhatják a zenekedvelők, majd az Intim Torna Illegál zárja a sort. Vasárnap az Ego Sum melegíti be a nagyszínpad közönségét, majd Vastag Csaba és zenekarának produkciója után az idei Őszi Sokadalmat a Magna Cum Laude koncertje zárja.

A hagyományokhoz híven a kézműveseket idén is a Barabás Zsombor Népművészeti Egyesület toborozza, míg a hagyományos vásárt a polgármesteri hivatal szervezi. Ugyancsak a hagyománynak megfelelően a nyitó napon, augusztus 24-én a Városi Színház előadását láthatják a színházkedvelők, jelen állás szerint a Ketten a neten című, nagysikerű produkciót viszik színpadra.

Hubbes Kinga, a Gyulafehérvári Caritas Kovászna megyei képviselője bejelentette, idén a Csíkos-pöttyös-kockás gyerekek terére hívják meg a kicsiket, nagyokat, szülőket, nagyszülőket. „A program szerkezete megmaradt, ugyanúgy a pontgyűjtő, illetve azokat elköltő egységekre oszlik”, ismertette. Az Incze László Céhtörténeti Múzeum programjait Dimény Erika muzeológus vázolta: az intézményben augusztus 25-én kiállítás nyílik, másnap délelőtt Kézdivásárhely az 590 éves város címmel várostörténeti konferenciát rendeznek, emellett a Városunk kincsei című rajzpályázatra beérkezett munkákból is tárlatot rendeznek, vasárnap délben díjazzák a legjobb rajzok készítőit, továbbá péntektől vasárnapig múzeumpedagógiai és családos programokat tartanak.

Az ifjúsági programokat a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet rendezi több szervezettel karöltve. „Szabadtéri fotókiállítás, technikai előadások, irodalom, slam poetry és sport is szerepel a felhozatalban”, osztotta meg Szöllősi Tamás KVISZ-elnök. Az Urbanizé-bulik idén új helyszínen, a Molnár Józsiás parkban felállított sátorban zajlanak, tudtuk meg Hodor Levente és Máthé Zoltán szervezőktől, ahol péntektől vasárnapig brit, magyarországi és helyi lemezlovasok zenéjére szórakozhatnak a fiatalok. Az utcazene-fesztiválon idén először klasszikus zenei produkció is lesz, emellett a marosvásárhelyi Bad Clinton, a sepsiszentgyörgyi Domination és Black Betty, valamint a helyi Old Rip`s Rt., valamint Veres Hunor és zenekara lép fel.

– Ez a harmadik év, amikor a látványra hangsúlyt fektetünk. Az esernyőket mindenképp megtartjuk, emellett szeretnénk minél több helyszínt vonzóbbá, varázslatosabbá tenni – fejtette ki a főszervező. Hozzátette, a www.oszisokadalom.ro címen látogatható a rendezvény új honlapja, amelyet Fábián Bölöni Apor ötletei alapján az Xtender munkatársai készítettek el.

Hozzászólások