Felhívás!

Ilyen volt a farsangtemetés

Ilyen volt a farsangtemetés

Régen túl vagyunk már hamvazószerdán, ami a farsangi mulatozások végét jelentette. Azt megelőzően több felsőháromszéki településen eltemették a telet, így Gelencén is, ahol közel egy évtizede, hogy elégetik a vén Dömét.

Immár kilencedik éve, hogy – 10-15 év kihagyás után – egy lelkes szervezőgárda megszervezi a farsangtemetést Gelencén. A rendezvény során több tucatnyi álarcos járta végig a települést, hogy elfeledtessék az előző év rossz történéseit. A rendezvény egyik helyszíne a római katolikus templom előtti tér volt, ahol a fiatalok előadták a Gelencére jellemző farsangi műsorukat.
Ilyés Botond, Gelence alpolgármestere elmondta: ezt a hagyományt azért őrzik, mert fontosnak tartják, hogy az ősök örökségét megtartsák és átadják az utókor számára. „A jó az, hogy a fiatalok ismerkednek a népdalokkal, a katonadalokkal, hiszen van kitől tanulni, a férfidalárda is bekapcsolódik a farsangtemetésbe” – magyarázta a község második embere.
A menet résztvevői szemmel láthatóan élvezték a mókázást, ami garanciát jelent arra nézve, hogy jövőben is biztosított a folytonosság. Ez örvendetes, mivel tapasztalat szerint már egy év kihagyás sem tesz jót az ilyen rendezvényeknek. Pap Erzsébet Kinga szervező is úgy vélekedett, ha évről-évre nem szervezik meg, akkor már egy rövid szakadás is képes véget vetni annak. „Örülök, hogy vállalkozó kedvű fiataljaink vannak, és persze a lovasok, a fogatosok is jönnek a hagyomány­őrző felhívásunkra, amit nagyon köszönök nekik” – mondotta a mondókákat betanító óvónő.
A mondókák, rigmusok helyi jellegűek, de ugyanakkor beleszövik az aktuális kérdéseket is, így nem maradhatott el a politikum ironizálása, az influenzától való félelem sem. Emellett eltemetik a telet jelképező vén Dömét, és a jelenlevők azt is megtudhatták, hogy mi is végzett vele. „De miért leve hirtelen halála? Mert az este három hordó bort megiva, ivás közben nem gondolt ő arra, hogy a kaszás ember nyakszirten ragadja. Őróla vegyen most mindenki példát: csak annyit igyék, hogy meglássa az orrát. Közben még az este megszólta a tököt, s mégse érhette meg a csütörtököt. Tizenkét feleség, 52 nagy gyermek, 365 unoka ügyelnek majd arra, hogy az álmát aztán senki meg ne zavarja. Pihengeti magát a jövő farsangra. Búcsúzik falunktól, kicsiktől és nagyjától, s az itt jelen levő víg farsangozóktól” – hangzott el a templom előtti téren a ceremóniamestertől.
A telet jelképző vén Dömét a település alszegi részén levő nagy téren égették el. A szalmabábu körül a Zernyealja Néptáncegyüttes tagjai ropták a táncot, a zenei aláfestést a férfidalárdát szállító szekéren levő muzsikusok biztosították. A farsangtemetés végén a jelenlevőket forralt borral, teával és kürtőskaláccsal kínálták meg. <<

Hozzászólások