Felhívás!

Hobbi és megélhetés egyben

Hobbi és megélhetés egyben

Amint arról írtunk, a Kárpát-medence legszebb konyhakertjeit felvonultató, magyarországi szervezésű Legszebb konyhakertek versenyének országos nagydíját a lemhényi Timár Katalin Odetta nyerte el. Amint az alábbiakból kiderül, nem véletlenül.

Timár Katalin nem először vett részt a rangos megmérettetésen, tavaly a helyi verseny győztese volt. „Két alkalommal, tavasszal és nyáron kertszemlét tartottak a Székelyföldi Bio Egyesület szakemberei, illetve Jancsó Szilvia Zsófia kertészmérnök, mezőgazdasági szaktanácsadó, koordinátor megfelelőnek találták kertemet, így azt az országos díjra jelölték, majd a fényképekkel dokumentált nevezési dosszié végigtanulmányozása után a zsűri nekem ítélte oda a nagydíjat zárt kert kategóriában.”

A Timár család 2500 m²-es kertjéből a konyhakert mintegy 1200 m²-t tesz ki. „Virágokat is termesztek, hiszen ekkora területen jól megférnek a haszonnövények mellett.” Katalin saját nevelésű palántákat, sőt, gyakran saját termelésű magokat ültet. „Zöldhagyma, spenót, saláta, zöldpaszuly, murok, petrezselyem és a többi haszonnövény mellett zsálya és körömvirág is megtalálható a kertben.”

Katalin mindig is a biológia szerelmese volt. „Dénes Emese tanárnő megszerettette velem ezt a tantárgyat, neki köszönhetően a gyógy- és a haszonnövényeket is korán megismertem.” Innen kezdve eldőlt minden számára. „Ha megkérdeznék, melyik hónap következzen, a márciust választanám, hogy kezdjem az ültetést.”

Szerencsés személynek tartja magát, hiszen a hobbija egyben megélhetést is biztosít számára. „A palánták egy részét is értékesítem, emellett idén a zöld- és szemespaszulyból, illetve paprikából adtam el legtöbbet, meg természetesen kard- és szárazvirágból”.

Nyilván a négytagú család tagjai a kertben termett zöldségeket fogyasztják. „A gyerekek imádják az itthonit, Tamás az epertől a zöldborsón át a zöldhagymaszárig mindent felfal a kertből, és ez egy plusz motiváció számomra. Vegyszermentesen termelünk, csupán a palántákat permetezzük meg egyszer, szerves trágyát, illetve idéntől csepegtetős öntözőrendszert használunk.”

A kerti munkából minden családtag kiveszi a részét. „Férjem is rengeteget segít, gyerekeink, Barbara és Tamás többnyire nyáron veszik ki a részüket a munkából, hiszen végzős középiskolásként az év többi részében a tanulás tölti ki az idejüket. Szeretem, hiszen ilyenkor együtt van a család”, summázott.

Hozzászólások