Felhívás!

Hiánypótló szolgáltatás

Hiánypótló szolgáltatás

Tegnap a Gyulafehérvári Caritas és Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala lakossági fórumot szervezett a Biztos Kezdet Gyermekház nevű közös projekt témájában.

A városháza szociális irodájában rendezett megbeszélésen Mátyus Kálmán, a helyi szociális igazgatóság vezetője, Hubbes Kinga, a Gyulafehérvári Caritas Szociális Gondozás Ágazatának régiós koordinátora, illetve Dombay Imola pszichológus vázolta fel a nem túl sok érdeklődő számára a projekt lényegét. A Biztos Kezdet Gyermekház olyan kisgyermekes családokat érintő szolgáltatás, amely hozzájárul az egyéni és társadalmi hátrányokból fakadó kockázatok csökkentéséhez és elkerüléséhez, valamint a szegénység újratermelődésének megakadályozásához. A program a társadalmi felzárkóztatást a kora gyermekkori integrált, komplex fejlesztés révén kívánja elérni, a család és a tágabb környezet aktív részvételével, osztotta meg elöljáróban Hubbes Kinga.

– A február 25-éig a Norvég Alapok helyi fejlesztés kiírására benyújtandó projektet nyolc, a kézdivásárhelyi városháza mellett Hargita, illetve Maros megyei önkormányzatokkal partnerségben valósítanánk meg. A komplex szolgáltatás elsősorban a hátrányos helyzetű, több gyerekes anyukáknak nyújtana segítséget, oly módon, hogy egy nappali központot létesítenénk, ahová a családok, gyerekek, anyukák bejárhatnak. Gyakorlatilag a terhességtől a gyerek hatéves koráig végigkövetnénk a családokat: a kismamákat már a terhesség ideje alatt tanácsokkal látnánk el, szülés után újszülött-csomagot biztosítanánk számukra, majd követnénk a gyerek fejlődését. Emellett különböző korosztályú gyerekeknek biztosítanánk fejlesztő tevékenységet, lenne baba-mama klub, gyerektorna, illetve minden egyéb, ami a gyerek fejlődését elősegíti – fejtette ki Hubbes Kinga.

Hozzátette, ez egyrészt a központon belül valósulna meg, másrészt otthoni gondozás formájában. „Fontosnak tartjuk egy ilyenfajta segítség nyújtását az anyukáknak, hiszen régebb a szülők, illetve nagyszülők továbbadták az ilyenfajta tudást, ám napjainkban ez kevésbé jellemző, nagyon sok fiatal anyuka marad magára szülés után.” Hangsúlyozta, egy hálózatot építenének ki, és ennek a támogatásnak a módszertanát is elkészítenék. „Magyarországon van védőnőhálózat, ám nálunk, sajnos, nincs, a házi-, illetve gyerekorvosok pedig nagyon le vannak terhelve, így ritkán tudnak kijárni az újszülöttekhez, és nem minden anyuka ismeri fel, ha baj van, illetve sokszor fölöslegesen aggódva szaladnak orvoshoz gyerekükkel, ami ezzel a szolgáltatással megelőzhető lenne”, sorolta a hiánypótló kezdeményezés mellett szóló érveit.

– A gyerekekkel és anyukákkal egy csapat dolgozna: asszisztens, gyógypedagógus és szociális munkás. Ezeknek a szakembereknek képzést biztosítanánk, és a helyi önkormányzat alkalmazásába kerülnének. Ami nagyon fontos, az önkormányzattal együtt hosszú távra tervezünk, amennyiben megnyerjük a pályázatot, a jövőre létrehozandó nappali központot engedélyeztetnénk, hogy további támogatásokat hívhassunk le – summázott. Mátyus Kálmán elmondta, az ötletet jónak találják, ezért támogatják, és bíznak a benyújtandó pályázat pozitív elbírálásában.

Hozzászólások