Felhívás!

Helyiek főszerepben a Rétyi Napokon

Helyiek főszerepben a Rétyi Napokon

Rétyen a hétvégén immár XII. alkalommal ünnepelték a községi napokat: az előző esztendőkben is színes kínálatú program ezúttal igazi „értékkiaknázó” rendezvénnyel bővült, hiszen amint az kiderült, helyi kézművesek nemcsak szép számban vannak a környéken, de igényes munkákkal, színvonalas kiállításanyagokkal is könnyen előrukkolnak, ha megkeresik őket ilyesfajta felkéréssel. Idén az eddigi évekhez képest családcentrikusabbra, meghittebbre sikeredett az ünnep, ahogyan Dombora Lehel-Lajos polgármester is fogalmazott: „a rétyi községnapok nem cirkusz a népnek, hanem meghitt családi, baráti találkozások helyszíne”.

 Érkezésünkkor a helyi Kováts András Ifjúsági Koncert-fúvószenekar muzsikusai kezében már szóltak a hangszerek, ritmusos, fülbemászó dallamokkal csalogatták a helybélieket a felvonulásra, hiszen amint az már esztendők óta hagyománnyá alakult, déli harangszóra, a községközpontból ünnepi felvonulással masíroznak a sport- és kulturális központ fele: ezzel a parádés meneteléssel rajtol az ünneplés.

A célnál tapssal köszöntötték az ünnepi felvonulást azok, akik kisiettek, hogy a napsütésben árnyékos helyen lévő padokat foglaljanak családjaiknak. És megszólalt a bemondóhölgy, elkezdődött az ünnepélyes megnyitó, köszöntőbeszédek hangoztak el.

„Ez immár a tizenkettedik alkalom, hogy az új kenyér ünnepének környékén együtt ünnepel Réty község népe. Ugyanúgy, mint a fáradságos munkával előteremtett kenyérre, a munka utáni jól megérdemelt szórakozásra is szükség van! Ezek az ünnepek közösségformáló erővel bírnak. Külön öröm számomra, hogy idén először a helybéli kézművesek is kiállítással rukkoltak elő, ugyanakkor dicséretes, hogy a közösség aktívan részt vett ennek a rendezvénysorozatnak a megszervezésében” – hangoztatta nyitóbeszédében a polgármester.

Az elöljáró érdeklődésünkre megerősítette, a községi napok a találkozások ünnepe, hiszen több elszármazott jött haza kimondottan erre az alkalomra, de számos családi barát is itt tölti a hétvégét ilyenkor, és a testvértelepülésekkel is lehetőség nyílik a komolyabb kapcsolatápolásra. „Akárcsak a tavaly, idén is igyekeztünk kiszorítani, visszautasítani – az amúgy folyton próbálkozó – gagyi muzsikát játszó zenekarokat: ezért is döntöttünk úgy, hogy inkább egy nagyobb nevet, a Napoleon Boulevardot hívjuk meg, melléje pedig környékbeli, értékeket képviselő csapatokat sorakoztattunk” – összegzett Dombora Lehel-Lajos.

Kiderült, hogy idén lényegesen több lakost sikerült bevonni a szervezésbe, mint az elmúlt esztendőkben, mi több, Dombora Anna kezdeményezésére helyi kézműves-kiállítással, gyermekfoglalkozásokkal is előrukkoltak. Ugyancsak premierként került sor borkóstolásra is az orvosi rendelő pincéjében, továbbá megmaradtak a már szokásos autós, traktoros ügyességi versenyek, a horgászmegmérettetés, a gyermekek örök kedvence, a kisállat-kiállítás (amelyre idén nem kevesebb, mint 80 gyermek nevezett), de labdarúgó-bajnokságokra is sor került. Ez utóbbi kapcsán az elöljáró elárulta, jó pár éve megnyertek egy kormányprogramot, amelynek köszönhetően a focipályát tribünnel, öltözőkkel, világítással korszerűsíthették volna, de utólag a vízügy szakemberei „árvízveszélyes helyszín” besorolás miatt nem adták meg a szükséges engedélyeket. Végül önrészből kivitelezték a tribünt.

A községnapokon nagy sikernek örvendett a már hagyományos óvodások és kisiskolások nyitóelőadása is, amelyen nem csak a szülők, de a sörsátrak alatt lévő nézők is őszintén drukkoltak a kisebbeknek, hogy ne akadjanak el az általuk előadott mondókákban, versrészletekben. Komollón sajnálatos módon megszűnt az óvoda, illetve az iskola működése, mivel a községben a gyermeklétszám nagyon lecsökkent, így a tanfelügyelőség kötelezte a településvezetőket, hogy valahonnan „visszavágjanak”: végül Komollóra esett a választás, mivel ez van a legközelebb Rétyhez (ősztől a komollói kicsik iskolabusszal járnak majd a községközponti intézményekbe), ugyanakkor az is fontos szempont volt, hogy csupán két gyermek maradt a helyi óvodában.

Az ünnepre és vidámabb hangnemre visszatérve, a községnapokon fellépett, bizonyított számos tehetséges helyi és környékbeli: a rétyi régizene-együttes, rézfúvós kvintett mellfent az érdeklődőket, az ünneplést pedig a Napoleon Boulevard slágereivel, illetve tábortűzzel zárták.

További fotók itt.

Hozzászólások