Felhívás!

Határokon átívelő kapcsolatok

Határokon átívelő kapcsolatok

A nemzet összetartozása csak akkor lehet szoros kötelék, ha élő emberi kapcsolatok hálózatává válik – ennek szellemében 2015-től kezdődően, minden évben egy ilyen összetartozási élményben van részük a Gábor Áron Szakképző Líceum pedagógusainak és diákjainak, valamint a halászteleki Bocskai István Református Oktatási Központ képviselőinek. A legutóbbi találkozásra múlt hét folyamán került sor.

A rendszerváltás óta nem volt olyan regnáló kormánya az anyaországnak, amely kulturális, vallási vagy oktatási téren annyit tett volna a határokon túlszakadt nemzetrészek és magyarországi területek közötti kapcsolatért, mint az Orbán-kormány, amely a Határtalanul! program keretében a különböző iskolák közötti kapcsolat szorosabbá tételét is finanszírozza.

A kézdivásárhelyi Gábor Áron Szakképző Líceum, valamint a Pest megyei, a Csepel szigeten található Halásztelek Bocskai István Református Oktatási Központja közötti kapcsolat is ennek köszönhetően működik már hat esztendeje – számolt be lapunknak Kacsó Éva programfelelős tanár és Finna István igazgató.

A kapcsolat az évek folyamán egyre jobban elmélyült, megerősítette az érintettekben a magyarságtudatot, a nemzeti hovatartozást. „A magyar állam által támogatott Határtalanul! program keretében, évente sikeresen megírt pályázatok tették lehetővé, hogy mindkét iskolából oly sok diák és tanár kölcsönösen ellátogathasson a másikhoz, a kirándulások alkalmával pedig életre szóló barátságot köthessenek” – tájékoztattak a szakképző líceum illetékesei.

Idén a halásztelekiek március 13–18. között látogattak Kézdivásárhelyre, a „TÖRTénelem” projekt keretében immár hatodszor keresték fel a berecki ágyúöntő nevét viselő iskolát. „A szeretet és a barátság nem ismer határokat. Közösen vettünk részt az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére megrendezett iskolai és városi rendezvényen, koszorúztunk a Nyergestetőn, felkapaszkodtunk az Óriáspince-tetőre, bejártuk és megcsodáltuk Brassó belvárosát, turisztikai objektumait” – tudtuk meg a házigazdáktól. A két iskola ezen kívül meglátogatta az I. Károly román király megbízásából épült szinajai Peleș-kastélyt, megtekintették a várvölgyi cseppkőbarlangot, ugyanakkor mindenki számára nagy élményt nyújtott Románia egyetlen vulkáni eredetű krátertava, a Szent Anna-tó megcsodálása.

„Sajnos, a járványügyi helyzet nem tette lehetővé, hogy minden évben találkozzunk, de a barátságunk ugyanúgy fennmaradt, hála annak a kapocsnak, kölcsönös bizalomnak és szeretetnek, ami kialakult bennünk egymás iránt az elmúlt években. Ez a kapcsolat élő példája annak, hogy igenis létre tud jönni, fenn tud maradni és gyümölcsözni egy kötelék két különböző profilú iskola között. Különbözőek vagyunk, de mégis egyek. Hálásan és kölcsönösen köszönjük egymásnak és mindenkinek az élményt, amiben részünk volt az elmúlt napokban” – zárták a beszámolót.

Hozzászólások
Az USR szerint Rafila összeférhetetlenségi állapotba került egy tanácsadói szerződés nyomán

Az USR szerint Rafila összeférhetetlenségi állapotba került egy tanácsadói szerződés nyomán

Emanuel Ungureanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője szerint Alexandru Rafila egészségügyi miniszter “súlyos összeférhetetlenségi állapotba” került, miután tanácsadói szerződést kötött az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), és emiatt feljelentést tesz az Országos Feddhetetlenségi Ügynökségnél (ANI) és a korrupcióellenes ügynökségnél (DNA).