Hirmondo

Fontos lépés a wellnessközpont létrejöttéhez

Fontos lépés a wellnessközpont létrejöttéhez

Kovászna Város Tanácsa legutóbbi ülésén jóváhagyta a sípálya mellé épülő multifunkcionális fürdőközpont előtanulmányát. Gyerő József polgármester reméli, hogy jövő év közepéig az illetékesek elbírálják az építéshez szükséges támogatás céljából benyújtott pályázatot, majd elkezdődhetnek a munkálatok.

Hirdetés
Hirdetés

– A helyi tanács pénteki ülésén hagyta jóvá a Novelty AE bukaresti tervezőcég által készített előtanulmányt. Ezt megelőzőleg elkészítettük és elfogadtuk a kiszemelt terület városrendezési tervét, majd költségvetési fedezetet biztosítottunk, lebonyolítottuk a közbeszerzést, illetve szerződést kötöttünk az előtanulmányt készítő céggel – mondta el Gyerő József polgármester.

A tanulmány tartalmazza a beruházás pénzügyi, gazdasági mutatóit, a javasolt architekturális, szerkezeti, gépészeti, tereprendezési megoldásokat.

– Az előző években módosítottuk a fürdőközpont helyszínét, így a sípálya melletti háromhektáros terület két hektárán épülne a fürdő, a maradékot pedig szállodaépítés céljából bérbe adnánk – részletezte az elöljáró.

A tanulmány szerint a fürdőközpont épülete minden korosztály számára kihasználható lesz: a hegyekre néző látképet kínáló, 3100 négyzetméteres alapterületű épület négy szinttel (alagsor, földszint, 2 emelet) rendelkezik majd. Többek között különböző mélységű, benti és kinti, édesvizű és ásványvizes medencék, vízi csúszdák, szauna, mofetták, nyugágyak, vízi játszótér várja majd a helyi lakókat és turistákat.

Az épület mellett kültéri szabadidős tevékenységeket is lehet folytatni, zöld- és pihenőterületek, többfunkciós sportpálya áll majd rendelkezésre, az odavezető út és a parkoló is biztosítva lesz. A szabadtéri medencék mellett napozóágyakkal, -ernyőkkel és asztalokkal ellátott pihenőket terveznek, valamint árnyékoló felülettel ellátott függőágyakban is relaxálhatunk. Az épület kialakításához olyan természetes színeket, anyagokat használnak, amelyek kromatikusan illeszkednek a tájhoz. A tanulmány javaslatai ötletes, eredeti és szakszerű módon helyezik előtérbe, használják ki és mutatják fel Kovászna természeti adottságait, valamint gyógytényezőit.

– Hosszú út áll előttünk, hiszen hátra van még a szükséges pénzalapok előteremtése, és 12 millió euró óriási összeg. Még ebben az évben előterjesztjük a tanulmányt, illetve a forrásigénylési kérelmet a Gazdasági Minisztérium Turisztikai Főigazgatóságára, valamint az Országos Beruházási Ügynökséghez. Remélem, a következő év közepéig az illetékesek elbírálják a pályázatot, és aláírhatjuk a finanszírozási szerződést. Ebben a szakaszban számítok a parlamenti képviseletünk segítségére – emelte ki Gyerő.

Hozzátette, B és C terven is gondolkodnak, de a legmegfelelőbb mindenképpen a jelenlegi elképzelés volna. A kivitelezéshez, működési feltételek megteremtéséhez szükséges közműbővítés az önkormányzatot terheli, tehát az önrészt és az el nem számolható költségeket helyi alapokból kell előteremteniük, ami számottevő kihívásnak ígérkezik. A tanács által elfogadott tanulmány megemlíti azt is, hogy a központ működtetéséhez 60 állandó alkalmazottra lesz szükség, a személyzetet a nyári szezonban – 4 hónap évente – további 14 fővel bővítenék.

– Hiszem, ha valóra válik az álmunk, az a város és a megye büszkeségeként szemléletváltást hoz majd a település és a térség turizmusában – bizakodik az elöljáró.

Hozzászólások