Felhívás!

Fiatalokat foglalkoztat a Lyukaskő

Fiatalokat foglalkoztat a Lyukaskő

A kovásznai Lyukaskő egyesület 2016 decemberében alakult és 2017-ben kezdte tevékenységét. Vezetősége és tagjai: Szabó Levente elnök, Gáspár Ferenc alelnök, Fülöp Csaba, Ferencz Botond és Bándi Imre alapító tagok. Az elmúlt időszakban több tevékenységet kezdeményeztek, idén egy honismereti táborban is részt vettek, derült ki a Szabó Leventével folytatott beszélgetésünkből.

– Milyen célból alakult meg az egyesület és miért Lyukaskő lett a neve?

– Társadalmi, kulturális, oktatási és tudományos tevékenységek szervezése, illetve lebonyolítása céljából alakultunk. Az alapító tagok nagy része 2006-ban állította Kovászna központjában a Lyukas kő emlékművet, ezért is választottuk ezt a nevet, illetve azért is, mert a lyukas kövön keresztül át lehet látni és mi ezt a „távolbalátást” szeretnénk képviselni egyesületünkkel.

– Megalakulása óta milyen tevékenységek fűzhetőek az egyesülethez?

– A fontosabb tevékenységeink: az október 23-i megemlékezések szervezése Kovásznán, a Kovaszem személyiségfejlesztő filmtábor, a román nyelvből való felkészítő tábor érettségire, honismereti kirándulás Kovászna megyében, Lépéselőny – tanulástechnikai tanfolyam, illetve a villámolvasás tanfolyam.

– Az idén részt vettek egy honismereti táborban, erről mit lehet tudni?

– Magyarországi honismereti kirándulásunk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. főtámogatásával és a Bertis Kft. segítségével valósult meg idén júliusban, ezúton is köszönetet mondunk támogatóinknak. Luka Katalinnal, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákszövetségének elnökével közösen szerveztünk 16 középiskolás diák számára főleg történelmi jellegű kirándulást. A nagyon gazdag ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a sok látnivaló mellett íjászatot tanultak diákjaink, maradandó élmény volt eredeti jurtákban hálni. Budapesten megnéztük a Szent Koronát, a budai várat, a Szent Gellért hegyen a kilátót és az alatta levő sziklatemplomot, a Magyar Nemzeti Múzeumot, a Szent István bazilikát, a Margitszigetet és a Petőfi sírt a Fiumei úti temetőben. Megható volt a diákok számára a Petőfi sírnál „A költő visszatér” című dalt elénekelni. Budapesti idegenvezetőnk – Dr. Hévizi Józsa, az Erdélyi Szövetség elnöke – sokat segített az előzetes szervezésben és a lebonyolításban is. Hazafelé jövet megnéztük Szent László nagyváradi hermáját (büszt alakú ereklyetartó – szerk.) a római katolikus székesegyházban.

– Idén még milyen tevékenysége lesz az egyesületnek?

– 2019-es tevékenységeinket az október 23-i kovásznai megemlékezéssel zárjuk.

– Milyen tervei vannak a jövőre nézve a Lyukaskő Egyesületnek?

– Meg szeretnénk szervezni a Kovaszem 2. nevet viselő filmtábort. Az első rendezvényen a diákok a filmkészítés alapjaival ismerkedtek meg elméletben és gyakorlatban, három rövidfilm is készült. A folytatásában a résztvevők „szakosodnának” a filmkészítés különböző területein, mint a forgatókönyvírás, az operatőri munka, a forgatás vagy az utómunkálatok. Hosszú távú terveink között a tudományos életben való részvétel is szerepel.

Hozzászólások