Felhívás!

Fiatalok a környezetért

Fiatalok a környezetért

Március 7-én harminchat zsák szemetet gyűjtött össze egy tizenkét fős önkéntes csoport az Olt mentéről Bodokon. A kezdeményezés jó példával szolgált, hiszen az azt követő napokban újabb hulladékgyűjtésbe kezdtek a faluban és Zalán területén.

Az akció elindítója, a bodoki Zsunkuly Ádám barátnőjével egy délután alatt hét zsák szemetet gyűjtött össze a kertjük lábánál elhaladó Olt egy rövid partszakaszán. „Akárhova léptünk, szemét-szemét hátán volt” – fogalmazott. Innen jött az ötlet, hogy szemétgyűjtést hirdessenek meg a közösségi hálón, emellett támogatást kértek a Tega Rt. igazgatóságától, akik negyven műanyag zsákot, gumikesztyűket és egy négytonnás tárolót biztosítottak a csapatnak. Az Olt melletti szemét mennyiségét tükrözi, hogy pár óra alatt húsz zsákot töltöttek meg műanyaggal és tizenhatot kommunális hulladékkal. A külön gyűjtött kupakokat nemes célra használják.

– Célunk, hogy legyen egy élhetőbb, tiszta hely a községünk, hogy akárhova megyünk sétálni gyerekként vagy szülőként ne a műanyag vegyen körül, hanem a természet. Azt szeretnénk, hogy a természet olyannak maradjon meg, amilyen, és ne a műanyagra emlékezzen a következő generáció. Ne azt szokják meg, hogy természetes, ha a mezőn vagy az erdőben hagyjuk a szemetet” – emelte ki Zsunkuly Ádám, köszönetet mondva mindazoknak, akik részt vállaltak a munkában.

A kezdeményezés folytatását a koronavírus-járványra való tekintettel beláthatatlan időre elhalasztják, de mihelyt lehetőség lesz rá, újabb akciót hirdetnek meg, melynek keretében nemcsak az Olt mentén, hanem az erdőben is összegyűjtik a hulladékot. Örvendetes, hogy Bodokon a kezdeményezésnek köszönhetően még három fiatal, Zalánban pedig újabb kilenc fiatal önkéntesen gyűjtött több zsák szemetet településük utcáiról és a patakmedrekből.

– Példaértékű kell legyen ez a megmozdulás, amit a fiatalok elindítottak. Dicséretre méltó, hogy ezek az ifjak és felnőttek maguktól felvállalták ezt a feladatot, mert fontos számukra környezetük tisztasága. Helyi önkormányzatként támogatjuk az ilyen kezdeményezéseket, hiszen mindannyiunk egészségét, alapjólétét szolgálják. Szemléletváltásra van szükség, mert nincs rendjén az, hogy helyi tanácsként vagy magánszemélyként összeszedjük a szemetet és két nap múlva kezdhetjük elölről. Nincs rendben az, hogy a szülők és nagyszülők által eldobott szemetet esetleg a gyerek és unoka kell összeszedje, mert őt zavarja – emelte ki Fodor István polgármester. Az elöljáró hozzátette, most amikor minden héten elviszik a kapu elől a hulladékot, tele vannak az utcaszélek, patak- és folyóárkok, mezők és erdők szeméttel. Az elkövetkezőkben fokozottan figyelik az illegálisan szemetelőket, és busás pénzbírságokat szabnak ki.

Hozzászólások