Felhívás!

Fellépésekben nem volt hiány

Tavaly számos fellépésen vettek részt, idén is több rendezvényen képviselik Zabolát a Gyöngyharmat Néptáncegyüttes tagjai. Emellett kiveszik részüket az idei zabolai népzene- és néptánc-tábor szervezésében.

Both Lászlótól, a néptáncegyüttes vezetőjétől, a zabolai művelődési ház igazgatójától megtudtuk, tavaly mozgalmas évet zárhattak a táncosok, hiszen több Kovászna és Hargita megyei településen megfordultak. Összesen több mint harminc fellépésük volt, és a tervek szerint idén is hasonló mozgásra számítanak, hiszen már meghívást kaptak Csernátonba, valamint a Perkőn is ropják majd a táncot. Ugyanakkor hazai terepen a hagyományosnak számító, nyáron megtartandó zabolai népzene- és néptánc-tábor szervezésében is aktívan kiveszik részüket.
Idén legutóbb a helyi kisiskolások farsangtemetésén léptek fel a gyöngyharmatosok a rendezvény alkalmából szervezett táncházban. Jelenleg közel hatvan tagot számlál a nagy múltú Gyöngyharmat Néptáncegyüttes. Az oktatás hetente két csoportban zajlik: pénteken a kezdők (kicsik) és a haladók (9–12. osztályosok), míg szombaton a haladók (szintén a 9–12. osztály) próbálnak a zabolai művelődési ház előcsarnokában. A táncosok oktatásával Both László foglalkozik, akinek tervei szerint idén létrehoznak egy utánpótlás-csoportot is, hogy fellépéseiken helyettesíteni tudják a végzős diákokat.
A tánccsoport ruhatára kalotaszegi népviselettel, valamint csizmákkal gyarapodott, aminek finanszírozásához az önkormányzat egy uniós projekt keretében pályázott. Szintén a projekten belül megtörtént a zabolai művelődési ház belső bővítése: székek, asztalok vásárlása és technikai felszerelése, ami által hang- és fénytechnikai felszereléssel gazdagodott az intézmény. Both László szerint ez a fejlesztés fontos lépés a néptánc szempontjából (is), mert a korszerű színpad a produkciók hangzás- és látványvilágát magasabb szintre emeli.

Hozzászólások
Az nevet, aki a végén nevet

Az nevet, aki a végén nevet

A Craiován aratott parádés győzelemmel megnyerte az alsóházi rájátszást a Sepsi OSK, így kiváló csapathangulatban várhatja a Román-kupa csütörtöki döntőjét. A sepsiszentgyörgyiek hétfői sikerüknek köszönhetően két ágon is versenyben vannak az Európai Konferencialigában való indulás jogáért. A craiovai meccs hősét, a gólt és két gólpasszt jegyző Fülöp Istvánt beválasztották a forduló álomcsapatába.