A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Falunap Kézdiszentkereszten

Falunap Kézdiszentkereszten

Szombaton hat felsőháromszéki népdalcsoport részvételével zajlott le az ötödik alkalommal megszervezett felsőháromszéki népdaltalálkozó. Az évről évre nagyobb sikernek örvendő hagyományőrző rendezvényre a kézdiszentkereszti falunapok alkalmával került sor, aminek részeként a házassági évfordulójukat ünneplő párokat is köszöntötték.

Az idei népdaltalálkozón 220-an vettek részt, ami százzal több énekest jelent a legelső kiadáshoz képest, így nem csoda, hogy zsúfolásig megtelt a rendezvénynek helyet biztosító kézdiszentkereszti kultúrotthon. A résztvevők muzsikaszó kíséretében, énekelve vonultak fel Polyán főutcáján, majd a kulturális hajlékban Gábor Judit főszervező köszöntötte a népdalcsoportokat. A polyáni tanítónő kiemelte: a rendezvény egyre nagyobb sikernek örvend, és örömmel nyugtázta, hogy a szakma képviselete, így hagyományőrzők és zenetanárok is állandó résztvevői a találkozónak.

Aki szépen énekel, az kétszeresen imádkozik

Köszöntötte a lemhényi (vezető: Miklós Mária Terézia tanítónő), kézdialmási (vezető: Kovács Ildikó Mária óvónő), csomortáni (vezető: Moré László tanító), esztelneki (vezető: Jánó Zoltán kántor), bélafalvi (vezető: Kiss Melinda tanítónő) és a házigazda szerepét betöltő kézdiszentkereszti (vezető: Gábor Judit tanítónő) csoportokat, valamint a számos helybeli és anyaországi érdeklődőt is. A rendezvényen ugyanis a magyarországi testvértelepülés, Pilisszentkereszt polgármestere és alpolgármestere, Peller Márton és Mikusik Gábor is jelen volt.

A népdaltalálkozó ötletgazdája némi „statisztikai” adattal is alátámasztotta a rendezvény sikerét: 2013-ban 65, 2014-ben 80, 2015-ben 119, 2016-ban 111 egyedi népdalt sikerült megörökíteni. „Ennél több hangzott el a nap folyamán, viszont csak azokat tartjuk számon, amik nem ismétlődnek” – mondotta Gábor Judit, aki Szent Ágoston szavaival nyitotta meg a találkozót: aki szépen énekel, az kétszeresen imádkozik. Mert aki énekel és zenél, az olyan talentumot használ a közösség javára, amely a szeretet hirdeti, és amelyről egyes népek azt tartják, hogy isteni eredetű.

A szervező ezután a szakmai képviseletet is külön köszöntötte. A rendezvénynek ugyanis évről évre állandó és „vendég” védnökei is vannak, idén a csernátoni Radu Ibolya tanítónő és Radu József néptáncoktató, Kézdiszentlélekről Gergely Zoltán néptáncoktató, Perkő Néptáncegyüttes alapítója, a sepsiszentgyörgyi Kerezsi Mária zenetanár és Kerezsi János ny. zenetanár, továbbá Antal Tibor gyimesfelsőloki zenetanár, csángó népdalénekes tette tiszteletét a hagyományerősítő találkozón.

„Létünket mérlegre tesszük…”

Páll Endre polgármester imigyen fogalmazott: „Az életben, ha nem is olyan gyakran, de vannak olyan események, találkozások, amikor elfeledve a gondokat és bajokat, átadhatjuk magunkat egy-egy ünnep varázsának. Hernádi Miklóst idézem: létünket naptári ünnepekkel vagy azok nélkül, időnként feltétlenül mérlegre tesszük; fel-feltekintünk ügyes-bajos dolgaink sűrűjéből, úgy vesszük szemügyre életünk terepét, amit magunk mögött hagytunk, s ami még hátra van belőle. Az ilyen jellegű találkozásokban benne van a közösség értékrendje, a tisztelet, a megbecsülés, a tradíció és az előretekintés. A hétköznapok mellett megállunk egy rövid időre, együtt vagyunk és egymásra figyelünk” – foglalta össze a találkozó kvintesszenciáját a kézdiszentkereszti elöljáró.

A sorsolást megelőzően Antal Tibor gyimesfelsőloki zenetanár, csángó népdalénekes énekelt, majd sorra léptek fel a csoportok szebbnél szebb dalokat adva elő közösen és egyénileg. A találkozó lejártával Gábor Judit érdeklődésünkre kifejtette: külön örömöt jelentett számára, amikor Antal Tibor, a rendezvény egyik védnöke az előadás végén feltette a kalapját, hogy azt le tudja venni a rendezvény tiszteletére. Nem maradt el az előadás szakmai kiértékelése sem, az elhangzott dalokról Radu Ibolya és Kerezsi János beszélt, majd a rendezvény egy csángó népdal közös eléneklésével ért véget. A népdaltalálkozó anyagát minden évben filmen rögzíti Boldizsár Géza tanácsos, a kész anyagot a résztvevők is megkapják.

Jubiláló házaspárokat köszöntöttek

A sporteseményekkel, a helyi iskolások és mazsorettek előadásával, koncertekkel, valamint lovas- és íjászbemutatóval tarkított falunapok keretében anyák napján, vasárnap köszöntötték a kerek házassági évfordulót ünneplő kézdiszentkereszti párokat. Erre a Trefán Leonárd-iskola udvarán, az ünnepi szentmise után került sor. Az ünneplők a helyi mazsorett-csoport vezetésével vonultak az oktatási intézményhez, ahol rokonok, barátok és érdeklődők jelenlétében Páll Endre polgármester köszöntötte a 25, 30, 40 és 50 éves házasságukat jubiláló párokat. Köztük két, az aranylakodalmat ünneplő párt, Szalló Jánost és Ilonát, valamint Sebestyén Jánost és Ilonát.

Nem maradt el a kézdiszentkereszti mazsorett-csoport és a Szép Emlékek Nyugdíjasklub előadása sem, majd a verses-táncos műsor után a község első embere és Fejér László Ödön szenátor egy-egy szál virággal kedveskedett az ünneplőknek, akiket természetesen a hozzátartozók is virágcsokrokkal halmoztak el.

További fotók kapcsolódó galériánkban: itt

Hozzászólások