Felhívás!

Falunap Kézdiszentkereszten

Falunap Kézdiszentkereszten

Szombaton hat felsőháromszéki népdalcsoport részvételével zajlott le az ötödik alkalommal megszervezett felsőháromszéki népdaltalálkozó. Az évről évre nagyobb sikernek örvendő hagyományőrző rendezvényre a kézdiszentkereszti falunapok alkalmával került sor, aminek részeként a házassági évfordulójukat ünneplő párokat is köszöntötték.

Az idei népdaltalálkozón 220-an vettek részt, ami százzal több énekest jelent a legelső kiadáshoz képest, így nem csoda, hogy zsúfolásig megtelt a rendezvénynek helyet biztosító kézdiszentkereszti kultúrotthon. A résztvevők muzsikaszó kíséretében, énekelve vonultak fel Polyán főutcáján, majd a kulturális hajlékban Gábor Judit főszervező köszöntötte a népdalcsoportokat. A polyáni tanítónő kiemelte: a rendezvény egyre nagyobb sikernek örvend, és örömmel nyugtázta, hogy a szakma képviselete, így hagyományőrzők és zenetanárok is állandó résztvevői a találkozónak.

Aki szépen énekel, az kétszeresen imádkozik

Köszöntötte a lemhényi (vezető: Miklós Mária Terézia tanítónő), kézdialmási (vezető: Kovács Ildikó Mária óvónő), csomortáni (vezető: Moré László tanító), esztelneki (vezető: Jánó Zoltán kántor), bélafalvi (vezető: Kiss Melinda tanítónő) és a házigazda szerepét betöltő kézdiszentkereszti (vezető: Gábor Judit tanítónő) csoportokat, valamint a számos helybeli és anyaországi érdeklődőt is. A rendezvényen ugyanis a magyarországi testvértelepülés, Pilisszentkereszt polgármestere és alpolgármestere, Peller Márton és Mikusik Gábor is jelen volt.

A népdaltalálkozó ötletgazdája némi „statisztikai” adattal is alátámasztotta a rendezvény sikerét: 2013-ban 65, 2014-ben 80, 2015-ben 119, 2016-ban 111 egyedi népdalt sikerült megörökíteni. „Ennél több hangzott el a nap folyamán, viszont csak azokat tartjuk számon, amik nem ismétlődnek” – mondotta Gábor Judit, aki Szent Ágoston szavaival nyitotta meg a találkozót: aki szépen énekel, az kétszeresen imádkozik. Mert aki énekel és zenél, az olyan talentumot használ a közösség javára, amely a szeretet hirdeti, és amelyről egyes népek azt tartják, hogy isteni eredetű.

A szervező ezután a szakmai képviseletet is külön köszöntötte. A rendezvénynek ugyanis évről évre állandó és „vendég” védnökei is vannak, idén a csernátoni Radu Ibolya tanítónő és Radu József néptáncoktató, Kézdiszentlélekről Gergely Zoltán néptáncoktató, Perkő Néptáncegyüttes alapítója, a sepsiszentgyörgyi Kerezsi Mária zenetanár és Kerezsi János ny. zenetanár, továbbá Antal Tibor gyimesfelsőloki zenetanár, csángó népdalénekes tette tiszteletét a hagyományerősítő találkozón.

„Létünket mérlegre tesszük…”

Páll Endre polgármester imigyen fogalmazott: „Az életben, ha nem is olyan gyakran, de vannak olyan események, találkozások, amikor elfeledve a gondokat és bajokat, átadhatjuk magunkat egy-egy ünnep varázsának. Hernádi Miklóst idézem: létünket naptári ünnepekkel vagy azok nélkül, időnként feltétlenül mérlegre tesszük; fel-feltekintünk ügyes-bajos dolgaink sűrűjéből, úgy vesszük szemügyre életünk terepét, amit magunk mögött hagytunk, s ami még hátra van belőle. Az ilyen jellegű találkozásokban benne van a közösség értékrendje, a tisztelet, a megbecsülés, a tradíció és az előretekintés. A hétköznapok mellett megállunk egy rövid időre, együtt vagyunk és egymásra figyelünk” – foglalta össze a találkozó kvintesszenciáját a kézdiszentkereszti elöljáró.

A sorsolást megelőzően Antal Tibor gyimesfelsőloki zenetanár, csángó népdalénekes énekelt, majd sorra léptek fel a csoportok szebbnél szebb dalokat adva elő közösen és egyénileg. A találkozó lejártával Gábor Judit érdeklődésünkre kifejtette: külön örömöt jelentett számára, amikor Antal Tibor, a rendezvény egyik védnöke az előadás végén feltette a kalapját, hogy azt le tudja venni a rendezvény tiszteletére. Nem maradt el az előadás szakmai kiértékelése sem, az elhangzott dalokról Radu Ibolya és Kerezsi János beszélt, majd a rendezvény egy csángó népdal közös eléneklésével ért véget. A népdaltalálkozó anyagát minden évben filmen rögzíti Boldizsár Géza tanácsos, a kész anyagot a résztvevők is megkapják.

Jubiláló házaspárokat köszöntöttek

A sporteseményekkel, a helyi iskolások és mazsorettek előadásával, koncertekkel, valamint lovas- és íjászbemutatóval tarkított falunapok keretében anyák napján, vasárnap köszöntötték a kerek házassági évfordulót ünneplő kézdiszentkereszti párokat. Erre a Trefán Leonárd-iskola udvarán, az ünnepi szentmise után került sor. Az ünneplők a helyi mazsorett-csoport vezetésével vonultak az oktatási intézményhez, ahol rokonok, barátok és érdeklődők jelenlétében Páll Endre polgármester köszöntötte a 25, 30, 40 és 50 éves házasságukat jubiláló párokat. Köztük két, az aranylakodalmat ünneplő párt, Szalló Jánost és Ilonát, valamint Sebestyén Jánost és Ilonát.

Nem maradt el a kézdiszentkereszti mazsorett-csoport és a Szép Emlékek Nyugdíjasklub előadása sem, majd a verses-táncos műsor után a község első embere és Fejér László Ödön szenátor egy-egy szál virággal kedveskedett az ünneplőknek, akiket természetesen a hozzátartozók is virágcsokrokkal halmoztak el.

További fotók kapcsolódó galériánkban: itt

Hozzászólások