Felhívás!

Ezerháromszáz táncos a Perkőn

Ezerháromszáz táncos a Perkőn

Jó időt kértek a Fennvalótól a házigazdák, és meg is könyörült az ég azért, hogy zavartalanul pörögjenek a tevékenységek a gyermek- és ifjúsági táncegyüttesek 14. alkalommal tető alá hozott perkői találkozóján. Míg Kézdivásárhelyt és több szentföldi települést szombaton alaposan eláztatta az eső, addig a Szent István-kápolnával koronázott hegycsúcson – bár megdördült az ég, és hullott is néhány csepp – a nap nagy részét gyönyörű, verőfényes idő jellemezte, a többtucatnyi részvevő csoport tagjai kánikulában léptek fel a szabadtéri színpadon.

A Kovászna Megyei Művelődési Központ főszervezésében zajló rendezvényt szokás szerint a kézdiszentléleki önkormányzat fogadta be, a polgármesteri hivatal munkatársai meg is tettek mindent, hogy a hatalmas tömeg jól érezze magát, és a helyszínt is könnyen meg lehessen közelíteni: az elmúlt időszak csapadékos időjárása okozta vízmosásokat földgyaluval tüntették el a keresztúton, így kisautóval is fel lehetett hajtani a tetőre, ahol egészen a kápolnáig megtelt a tér járművekkel.

A rendezvény már a kora délelőtti órákban elrajtolt: a 10 órakor színpadra lépő Cimborák Bábszínház tagjai a Buták versenye mesejátékkal nevettették meg a közönséget. A hivatalos megnyitóra 11 órakor került sor, a házigazdák részéről Balogh Tibor polgármester köszöntötte a jelenlevőket. „Érdemes a fesztivállal foglalkozni, érdemes megszervezni. Hiszen nem csak visszatérő vendégként érkező tánccsoportokat köszönthetünk, hanem újak is csatlakoznak a rendezvényhez. Amikor a művelődési központtal szerveztük a mai napot, akkor többek között az a feladat hárult rám, hogy biztosítsak jó időt, és ez úgy néz ki, sikerült” – viccelődött az elöljáró, aki után Pál Ferenc kézdiszentléleki római katolikus plébános kérte áldását a rendezvényre, és egy alkalomhoz illő idézettel hangsúlyozta a találkozó fontosságát.

 

Fellépők tucatjai, táncosok százai

 

A Perkőt színes népviseletbe öltözött öltött apróságok és ifjak népesítették be, a nézők napernyővé avanzsált esőernyők alól vagy éppen a nem túl távoli lacikonyhás sátrak alá behúzódva szemlélték a produkciókat. Elsőként a házigazda együttes, a Perkő lépett színpadra bonchidai táncokat bemutatva, majd sorban következtek: Borsika Néptáncegyüttes (felcsíki és küküllőmenti táncok), Napsugár Néptáncegyüttes (Nyárád menti táncok), Szakajtó Néptáncegyüttes (felcsíki táncok), Pántlikácska Néptánccsoport, Tisztácska Néptáncegyüttes, Vajdaszentiványi Néptánccsoport, Madéfalvi Mereklye Néptánccsoport (vajdaszentiványi táncok), Aprólábak Néptáncegyüttes (lapádi táncok), Százlábacskák Néptáncegyüttes (kalotaszegi táncok), Százlábú Néptáncegyüttes (kalotaszegi román táncok), Tisztás Néptáncegyüttes (felcsíki táncok), Urusos Néptáncegyüttes (pálpataki táncok), Apró-Bekecs Néptáncegyüttes, Borsika Néptáncegyüttes (ördöngösfüzesi táncok), Kis-Bekecs Néptáncegyüttes (mérai táncok), Mezőmadarasi Árvalányhaj Néptánccsoport (mezőmadarasi táncok), Kis-Mátka Néptáncegyüttes, Vadrózsa Néptáncegyüttes (Nyárád menti táncok), Mátka Néptáncegyüttes, Gyermek Néptánccsoport, Eszterlánc Néptánccsoport (széki táncok), Boróka Néptáncegyüttes, Dobó Néptáncegyüttes, Hajnalcsillag Néptáncegyüttes (Küküllő menti táncok), Ördögborda Néptáncegyüttes, Nemere Néptánccsoport, Hamuvirág Néptáncegyüttes (mezőségi táncok), Szikrák Néptánccsoport, Batyus Vizitke Néptánccsoport, Pitypang Néptánccsoport, Hagyományőrző Gyerektánccsoport (moldvai táncok), Seríttő Néptánccsoport (mérai táncok), Hajdina Néptánccsoport (magyarói táncok), Kósteleki Hagyományőrző Néptánccsoport (gyimesi táncok), Kökényes Néptáncegyüttes (sóvidéki táncok és gyerekjátékok), Kincskeresők Néptáncegyüttes (szilágysági táncok), Kicsi Mákvirágok Néptánccsoport (udvarhelyszéki táncok), Mákvirágok Néptánccsoport (szászcsávási táncok), Csürdöngölő Néptánccsoport (lapádi táncok), Sirülő Néptánccsoport (sóvidéki és lapádi táncok), Muskátli Néptánccsoport (mezőpaniti táncok), Pásztortűz Néptáncegyüttes (felcsíki táncok), Gyöngyvirág Néptánccsoport (balázstelki táncok), Lábnyik Pitvar Néptánccsoport (kalotaszegi táncok), Jobbágytelki Néptáncegyüttes (jobbágytelki táncok).

Közben a felnőttek hideg sör, gyerekek pedig jégkása és fagylalt révén hűtötték szervezetüket. A nap folyamán volt baranta-bemutató, fellépett a budapesti Üsztürü zenekar, este pedig tábortűz jelezte a szabadtéri táncház kezdetét. A gyerekek emellett kézműves foglalkozásokon vehettek részt a fenyőfák árnyékában, nézelődni és vásárolni lehetett a kirakodóvásárban, és premierként volt Perkő Mozi is, ami nép mesterségeket mutatott be. A találkozó üzenetét Virág Endre fogalmazta meg – erre egy későbbi írásunkban visszatérünk.

 

Főzzön, mint a nagyok!

 

Idén is egy hatalmas üstben készült a fellépők számára a pityókás babgulyás, Tribel Sándor szakácstól pedig a receptet is elkértük, hátha valakinek kedve szottyan megfőzni a finom ételféleséget. Az elején 15 kg szalonnán üvegesre pirítottak 40 kg hagymát, utána 15 kg felvágott paprika került erre az ágyra, majd 120 kg felkockázott disznócombot, 170 kg előfőzött szemes paszulyt tettek az üstbe. Ezzel körülbelül 400 kilogrammra duzzadt az üst tartalma, de még 85 kg krumplit is tettek egy órával a felszolgálás előtt az üstbe. A pityókát azért adagolták később, hogy ne főjjön szét. Ehhez a masszához az elején hozzácsaptak 2,5 kg gulyáskrémet, 2 kg sót és a jellegzetes ízt adó babérlevelet. A legvégén ecetes tárkonnyal és két kg fokhagymával „bolondították” meg a gulyást. Idén a színesítés végett a szakács még 7 kg sárgarépát is az üstbe karikázott.

Hozzászólások