Felhívás!

Erasmus+ programban a Kőrösi-líceum

Erasmus+ programban a Kőrösi-líceum

Tavaly októberben indult a Give value to nature (Adjon értéket a természetnek) nevű, az Erasmus+ program keretében működő oktatási projekt, amelynek Romániából egyedüli tagja a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Elméleti Líceum. Fő célja, hogy bemutassa az osztályteremben a természet által az ember számára nyújtott előnyök értékelésének fontosságát.

E cél elérése érdekében négy szellemi terméket fejlesztenek ki: képzési mooc (tömeges, nyílt online kurzus) a tanárok számára, egy alkalmazás az ökoszisztéma-szolgáltatások számításainak elvégzésére, egy felület a hallgatókkal folytatandó tevékenységekkel és egy e-könyv a generációk közötti párbeszédekről, a természetes környezettel való interakcióról – áll közleményükben.

A ValuingNature projekt ezt a hiányosságot próbálja megoldani egy több érdekelt felet érintő partnerség létrehozásával Európa különböző biogeográfiai területein (atlanti, mediterrán, alpesi, kontinentális, boreális, sarkvidéki) létező egyetemekkel és középiskolákkal, amelynek célja a magas színvonalú szellemi eredmények hatékony terjesztése, illetve új készségek és kompetenciák kifejlesztése az európai hallgatók körében az ökoszisztéma-szolgáltatásokkal, az ember által a természet által nyújtott előnyökkel kapcsolatban – az éghajlatváltozás kontextusában –, valamint a kultúrák közötti és a diakronikus megközelítésben.

Bár minden szellemi eredmény minden bizonnyal univerzálisan használható, a ValuingNature a vidéki területek tanáraira és diákjaira fókuszál. Ezeken a területeken, amelyek közül sok periférikus, elöregedett és elnéptelenedett, a természettel való kapcsolatok a legkézzelfoghatóbbak, és az ökoszisztéma-szolgáltatások jelentik a legfőbb fejlődési erőt, jó alapot jelentenek a vállalkozás és a munkahelyteremtés számára.

A programban hat középiskola vesz részt, a kovásznai mellett Spanyolországból, Horvátországból, Görögországból, Litvániából és Lengyelországból, valamint egy spanyol és egy grönlandi egyetem. A 2023-ig tartó projektnek ítélt keretösszeg 264.000 euró, amelyből szeretnének egy weblapot létrehozni, egy applikációt, valamint e-könyvet szerkeszteni, amelyeknek segítségével tömegekhez is eljuthat a szükséges információ.

„A tervezett spanyolországi nyitókonferencia sajnos online zajlott, melyet még két online találkozó követett az év első harmada során. Részt vettünk egy, az ökoszisztéma szolgáltatásairól és azok az ember javára fordítható lehetőségek kiaknázásáról szóló továbbképzőn. Továbbá tervben van egy lengyelországi konferencia idén októberben, ha a járványügyi helyzet engedi. Sok munka van még hátra, míg a végtermékek megszületnek, de egy igazán jó csapattal minden könnyebb” – nyilatkozta Varga Emese médiareferens.

Hozzászólások
Kezdődik a poszt-Bocsárdi éra

Kezdődik a poszt-Bocsárdi éra

Az új idők kihívásaihoz jobban alkalmazkodó, kreatív és vízióval rendelkező, áldozatra képes és a társulatban is elfogadott személyt keresett Bocsárdi László a maga helyére, miután tegnap bejelentette döntését: 2020 óta érlelődő szándékát valóra váltja, és jövő októberig, menedzseri megbízatása lejártáig lemond a színház vezetéséről, aligazgatóként folytatja tevékenységét, a vezetői posztra pedig Pál Ferenczi Gyöngyi társulati tagot nevesíti.