Erasmus-program a Bod Péterben

Erasmus-program a Bod Péterben

Hétfőn több tucatnyi helybeli és külföldi diák kereste fel Kézdivásárhelyen az Ady Endre utcában található, 1-es számú elhelyező központot az elrajtolt Erasmus-program kapcsán. A diákok idén a fogyatékkal, hátrányos helyzetben élők sorsával ismerkednek. A programban hetven diák vesz részt.

Az elhelyező központ meglátogatása előtt a diákok Bálint Olga igazgatónő ismertetőjét hallgatták meg, aki az intézmény alapítójáról és annak történetéről tartott rövid összefoglalót, amit munkatársa, Jakabfi Tünde fordított angol nyelvre. Ezt követően a diákok az intézményvezető kalauzolásában megtekintették az elhelyező központot, majd az alapítóról elnevezett kápolnát, végül pedig a 146 éves, 14 féle szociális szolgáltatást nyújtó intézményt, amelynek munkatársai egyaránt foglalkoznak fogyatékkal élőkkel, bántalmazott személyekkel és hátrányos helyzetű gyerekekkel.

Deme Ildikó, a Bod Péter Tanítóképző tanára, programfelelős elmondta: az iskola 2018-ban pályázta meg az Erasmus-programot, a projekt neve HURRAY, ami egy mozaikszó és az angol Human Rights Renewed Among Youngsters rövidítése, jelentése: az emberi jogok felújítva a fiatalok körében.

– Részben a magyarországi, budakeszi iskola segített nekünk, ők a program fő felelősei. Magyarország a projekt főkoordinátora, mellette Bulgária, Románia, Görögország és Olaszország van benne – tudtuk meg a helyi programfelelőstől. Deme Ildikó elmondta, a héten, május 13–17. között a Bod Péter Tanítóképzőben zajlanak a tevékenységek. „Az első nap prezentációk voltak, a diákok bemutatták az országukat jellemző kisebbségi jogokkal kapcsolatos tudnivalókat. Ez elhelyező központ meglátogatása szervesen illeszkedik a programba, a diákok megismerkedhetnek az itt szervezett szociális tevékenységekkel. A hátralevő napokban kirándulások lesznek olyan helyekre, amelyek kötődnek a kisebbségekhez, vagy azok történelméhez. Pénteken lesz a kiértékelés, szombaton hazatérnek a vendégdiákok” – részletezte a tanárnő, hozzátéve, hogy a tanítóképzőben és más iskolákban megszervezett tevékenységek elsősorban a kisebbségi jogok ismertetésére irányulnak.

A kezdeményező budakeszi iskola részéről Baumgartner Szilvia érdeklődésünkre kifejtette: ők pályáztak a programra, amelynek két év a kifutása, tavaly Magyarországot keresték fel a diákok, idén Románián a sor, 2020-ban pedig Olaszországba mennek, utolsóként pedig Görögországot keresik fel. „A program fontos, a kisebbségek és az emberi jogokat ismerhetik meg a gyerekek. Romániában a nemzeti kisebbségeket helyeztük előtérbe, a diákokkal itt felkeressük az ezeréves határt, de a szász vonatkozású helyekre is elmegyünk” – fejtette ki a Nagy Sándor József Gimnázium tanára, a program főkoordinátora.

Hozzászólások