Felhívás!

Emlékverseny: lesz folytatás

Emlékverseny: lesz folytatás

A Bethlen Gábor Alap és Kovászna Megye Tanácsának támogatásával sikerült tető alá hozni Gelencén a Jancsó Benedek-emlékversenyt, melynek döntőjét március 25-én tartották a Bodor György Művelődési Otthonban. A tavaly november elején meghirdetett vetélkedő elsődleges célja az volt, hogy a diákokat történelmünk behatóbb tanulmányozására késztesse.

A döntő előtt a jelenlevők megkoszorúzták a gelencei iskola névadójának a mellszobrát, majd kezdetét is vette az Egyed Ákos professzor (a zsűri elnöke), Egyed Emese professzor és irodalomtudós, Várallyay Réka művészettörténész, Jánó Mihály művészettörténész, Farkas Ferenc történész, Ivácson László koreográfus és művészeti vezető és Jancsó Norbert, a Jancsó Alapítvány kurátora által zsűrizett verseny. A sorsolás előtt Tamás Sándor megyetanácselnök elmondta: fontosnak tartják az efféle vetélkedők támogatását, ugyanis úgy véli, a kis versenyzőkből kerülnek ki „a következő Jancsó Benedekek”, akikre méltán lehet büszke a magyarság.

Dr. Jancsó Antal, az alapítvány kuratóriumának elnöke lapunknak elmondta: több éve foglalkoztatta őket a verseny megszervezésének gondolata. Szerencsére elképzelésüket a Bethlen Gábor Alap is felkarolta, és emellett a háromszéki önkormányzatban is partnerre leltek, így tudták álmukat megvalósítani. Első fázisban csak megyei versenyben gondolkodtak, de távlati céljuk, hogy az emlékversenyt kiterjesszék Erdély területére, hogy minél több diákot tudjanak bevonni a tevékenységbe.

A döntőben résztvevő csapatok tíz témakörből kaptak feladatokat. Emellett egy-egy csapat négy különböző témát választott sorshúzással, ugyanakkor a Székelyföld híres szülöttei témából minden csapat kapott kérdéseket. A feladatok tesztjellegűek voltak, szerepelt bennük keresztrejtvény, torpedójáték, valamint szellemi totó típusú feladat is. Az egyes megoldásokat a zsűri általában 1–5 ponttal értékelte, némely témakörnél lehetőség nyílt segédpontok gyűjtésére, illetve a másik csapattól történő pontszerzésre is. A kiírás szerint a csapatoknak bármelyik témában „dzsókerként” lehetőségük volt egy alkalommal szaktanári segítség igénybevételére is.

A délelőtt és kora délután zajló verseny végére alakult ki a végleges sorrend: 1. Gaál Mózes Általános Iskola (Barót), 2. Bod Péter Általános Iskola (Csernáton), 3. Apor István Általános Iskola (Kézdiszentlélek), 4. Jancsó Benedek Általános Iskola (Gelence), 5. Petőfi Sándor Gimnázium (Kézdivásárhely), 6. Turóczi Mózes Általános Iskola (Kézdivásárhely), 7. Fejér Ákos Általános Iskola (Mikóújfalu), 8. Kicsi Antal Általános Iskola (Torja), 9. Bem József Gimnázium (Lemhény). A sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum csapata két gyerek betegsége miatt nem tudott részt venni a döntőn. Az alapítvány a benevező és a döntőbe jutó iskolák diákjait jutalomban részesítette.

Hozzászólások