Felhívás!

Eltűntek a varjúk

Eltűntek a varjúk

Több helyszínen zajlik városszépítés Kézdivásárhelyen, utcát készítenek elő aszfaltozni, és olyan helyen is dolgoznak, ami nincs a polgárok szeme előtt. Terepszemlét tartottunk, hogy mi történik augusztus első napján a céhes városban.

Útjavítás és -felújítás
Amint azt lapunkban hírül adtuk, végéhez közeledik a Vasút utcában lakók kálváriája. A Bertis üzlettől a villanyrendőrig tartó szakaszon lefektették az esővízlefolyókat (eddig híre sem volt aknáknak azon a részen), és az alapozás is elkészült, így ha huzamosabb ideig jó idő lenne, akkor aszfaltozni is lehetne. Ezzel egy időben a Gyárak utcáján levő másik villanyrendőrtől Kézdivásárhely szentkatolnai kijárata felé is zajlik a munkálat: az erőgépek szedik fel a régi úttestet, hogy megfelelő alapozást lehessen készíteni a Vasút utca folytatásának. Amíg ennek a résznek a felújítása tart, addig a forgalom az ipari park előtt elvezető Nap utcára van terelve, ahol ajánlott fokozott figyelemmel közlekedni, hiszen a kis utcát nem nagy forgalomra tervezték, és helyenként össze is szűkül.
Az önkormányzat közben egy másik utca felújítására is készül, így a Sinkovits Stadiontól a Kaufland bejáratáig akarnak minél hamarabb aszfaltot önteni. Ennek tudható be, hogy javítják a járdákat és a magánházak gépkocsifelhajtóit, illetve az is, hogy több helyen keresztül-kasul fel kellett szabdalni az úttestet. Esővízlefolyókat kellett az út egyik oldalán kialakítani, mert valamiért ezen a szakaszon is „kifelejtődtek”. A munkálattal azért siettek, hogy amennyiben aszfaltozni lehet, akkor semmi se késleltesse a bitumen leöntését.

Ősszel költözik a kertészet
A kézdivásárhelyi kertészet eddig Molnár Józsiás parkban levő, a névadó mauzóleuma mögött húzódott meg, onnan látták el a köztereket virágokkal. Amint arról beszámoltunk, a Burgonyakísérleti Állomás irodaépülete mögött, a Skat-Kart Kft. szomszédságában nagy nehézségek árán sikerült felépíteni egy új, nagyméretű üvegházat. Most a kazánházat építik a városháza alkalmazottai, akik egy meglévő épületben szolgálati öltözőt is kialakítanak. Ezzel az ősz előtt szeretnének meglenni – magyarázta lapunknak Molnár Cornel városgazda – ugyanis a főkertész azt javasolta: a nyarat húzzák ki még a régi helyen, és csak az őszi palántákkal kezdjék ott meg a működésüket.
Az említett Molnár Józsiás parknál maradva: egyik napról a másikra eltűntek a vetési varjúk. Az önkormányzat semmiféle magyarázatot nem talál arra, hogy a népes madársereg miért és hová tűnhetett, hiszen amíg gázpalackos puffogtatóval riogatták a hívatlan vendégeket, annak különösebb hatása nem volt. Kevéssel azután, hogy abbahagyták a lövöldözést, a varjak száma elkezdett fogyatkozni, majd az összes példány „elfogyott”. Molnár Cornel elmondta: miután a park fái elhullatják a lombkoronájukat, úgy próbálják a fákat metszéssel igazítani, hogy az ne feleljen meg a rengeteg bosszúságot okozó, az egyik legokosabbnak tartott madárfajnak. <<

Hozzászólások