Előadás az elvándorlásról

Előadás az elvándorlásról

Kedden a kovásznai művelődési ház Ignácz Rózsa-termében, a Fábián Ernő Népfőiskola szervezésében Pordány László, az Antall-, majd az Orbán-kormány nagykövete tartott előadást A nyugati magyarság helyzete napjainkban címmel.

Balogh Zoltán esperes, a népfőiskola elnöke köszöntötte az előadót, aki az Antall-kormány idején Ausztráliában és Új-Zélandon, 2011–2014 között Kanadában teljesített szolgálatot, mint a Magyar Köztársaság nagykövete. Pordány elmondta: szakmai tevékenységének fő célkitűzése mindig is az volt, hogy az adott körülmények között és azokat lehetőleg tágítva közelebb hozza egymáshoz a magyar, illetve a nyugati kultúrát, szellemi életet és világlátást.

Előadásának fő témáját a magyarság – többek között – Ausztráliába, az Amerikai Egyesült Államokba és Kanadába történő kivándorlása képezte. Elhangzott, manapság Magyarországról százezrek, míg Romániából milliók vándorolnak Nyugatra. Egy illúziót is eloszlatott: „Sokan 4 millió amerikai magyarról beszélnek, holott a valós szám félmillió, és tovább csökken. A Kanadában élő magyarok száma 150–200 ezerre tehető, míg Dél-Amerikában nagyjából 200 ezren lehetnek” – summázott Pordány.

Hozzászólások
Tanácstalan vargyasi tanács

Tanácstalan vargyasi tanács

Pénteken, december 13-án a vargyasi tanács rendkivüli ülésére kellett volna sor kerüljön, melynek napirendi pontján szerepelt volna új alpolgármester megválasztása is a leváltott Szőcs Dénes helyébe, ám mivel a tanácsülésen az RMDSZ tanácsosok nem jelentek meg, az ülést a megnyitás után rögtön be is zárták, lévén, hogy nem volt meg a kvórum, vagyis a határozatképességhez  szükséges legkisebb létszám. Ez jelen esetben hat tanácsost jelentett volna a tizenegyből, de csak öten voltak jelen, az öt RMDSZ tanácsos és a leváltott alpolgármester, Szőcs Dénes is hiányzott.