Felhívás!

Digitális Csoma-napok

Digitális Csoma-napok

A járvány miatt elmaradtak az április első napjaira tervezett Csoma-napok. Azonban a rendezvényt szervező Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület a saját honlapján, vagyis interneten keresztül „megtartotta” a konferenciát.

Gazda József – a Csoma-napok főszervezője és a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület elnöke – lapunk kérdésére elmondta: mivel a járvány miatt nem tudták megtartani a keletkutató emlékére szánt ünnepséget, a lehetőségekhez mérten egy másik alternatívát, vagyis az online felületet választották a Csoma-napok megünneplésének.

Az ötletgazda a marosvásárhelyi dr. Flórián Csaba, orvos és helytörténész volt, aki nemrég átvette a csomaegyesulet.hu honlap kezelését, és kitalálta: oly módon is megtarthatnák a virtuális Csoma-napokat, hogy a rendezvény szerves részét képező tudományos konferencia idei anyagát digitálisan közzéteszik az előadók. Mintegy harminc tanulmányt küldtek be a szakemberek, ezen munkák mindegyike megtalálható és olvasható az említett honlapon.

A kétnapos digitális „konferencia” alkalmával 1800-an látogatták meg a honlapot. A szám Gazda József szerint az igazolja, hogy van igény a Kőrösi Csoma Sándorhoz köthető szellemi táplálékra.

Gazda József kihangsúlyozta, hogy a szükséghelyzet hozta online esemény kárpótolja, de nem helyettesíti a Csoma-napokat, éppen ezért október elejére halasztották az idei ünnepséget. Hozzátette: mindezt természetesen csak akkor tudják majd megvalósítani, ha addigra a járvány lecseng, vagy a körülmények adottak lesznek egy ilyen kaliberű kulturális rendezvény megtartására.

Azt is megtudtuk, hogy az digitális Csoma-nap alkalmával nem helyeztek el virágot a nyelvész csomakőrösi mellszobránál, viszont tervben van, hogy április 11-én, Kőrösi Csoma Sándor halálának évfordulóján, valamilyen módon koszorúznak.

Hozzászólások