Felhívás!

Csatornahálózatot építenek

Csatornahálózatot építenek

Év végéhez közeledve Dálnok elöljárójával, Bartók Ede Ottóval az idei megvalósításokról és a jövő évi tervekről beszélgettünk. Amint az alábbiakból kiderül, mindkettőből akad bőven.

 

Amint arról többször írtunk, Dálnok három éve Csernátonnal közösen pályázott a csatornahálózat kiépítésére, és a kitartás meghozta eredményét: „egy hónapja kötöttük meg a szerződést a Vidéki Befektetéseket Kifizető Ügynökséggel (AFIR), és megkaptuk az egymillió eurót kóstáló beruházás 30 százalékát jelentő előleget”, újságolta lapunknak az elöljáró. Hozzátette, a közbeszerzés kiírása következik, és reményei szerint tavasszal hozzálátnak a munkálatokhoz, melyek eredményeképpen három éven belül Dálnok mintegy negyven százalékát lefedné a csatornarendszer.

Emellett a Leadernél egy kotrógépre és egy traktorra pályáztak sikerrel, és pozitív fejleményekre várnak az új óvoda építésének ügyében is. „A terveket benyújtottuk, bízom benne, hogy még idén aláírhatjuk a szerződést, hogy tavasszal elkezdődjön az új tanintézmény építése”, fejtette ki a polgármester. A jelenlegi óvodaépületet nem bontanák le, hanem, a tetőzet kijavítása után raktárként használnák, ugyanakkor szükség esetén osztálytermeket is működtetnének benne. Ugyanakkor az óvoda melletti játszóteret is felújítanák pályázati pénzből. „A régi játszótér megrongálódott, és hiába végeznénk el a szükséges javításokat, a jelenlegi szabványoknak nem felelne meg.”

A pályázatok mellett önerőből is szépítik, gyarapítják a települést. Megvan az építkezési engedély és folyamatban van a közbeszerzés az alszegi, új temetőnél építendő ravatalozóházra, melynek munkálatai ugyancsak tavasszal esedékesek. Emellett tavasszal és ősszel törtkővel szórták meg a mellékutcákat és a mezei utakat, illetve a közvilágítást is javítják, és egy kis parkot is létesítettek a faluban, sorolta a polgármester.

Az épülő római katolikus templom belül nagyjából elkészült, „a vakolás, meszelés és az aljzat kirakása, a villanykapcsolók, csillárok és a hőbefújó felszerelése következik.” Hamarosan rácsatlakoztatják az épületet a központi villanyhálózatra, így tavaszra a külső vakolás és a térkövezés maradna, amit Banos György magyarországi vállalkozó és a Közösségért Alapítvány támogatásának köszönhetően vélhetően időben sikerül elvégezni.

És hogy nemcsak a jelenre, hanem a jövőre is gondolnak, bizonyítja a tény, hogy szerződést kötöttek a földhivatallal ezer ingatlan telekkönyvezésére, hiszen az elkövetkezőkben a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) a telekkönyv meglétéhez köti a támogatások folyósítását. Bartók Ede Ottó hangsúlyozta, a telekenkénti 60 lejes munkadíjat a pályázat értelmében a kormány fizetné. Ugyanakkor a legeltetési üzemtervet is el kell készíteni minden kaszálóra, illetve legelőre, az ügyben jelenleg folytatnak tárgyalásokat egy céggel. „Mindkét munkálatot szeretnénk jövő évben elvégezni”, summázott az elöljáró.

 

Idősek vasárnapja

A Harmónia kórus, a református egyház és a helyi önkormányzat december 10-én köszöntötte a szépkorúakat. Az ünnepségre összegyűltek a Beczássy-kúria udvarán meggyújtották a második adventi gyertyát, majd átvonultak a kultúrotthonba, ahol az esemény istentisztelettel, majd a Harmónia és a csernátoni katolikus vendégkórus előadásával folytatódott. Bartók Ede Ottó polgármester ünnepi beszédét követően a helyi diákok által készített köszöntők átadásával kedveskedett az ünnepelteknek. Az ünnepség szeretetvendégséggel zárult.

Hozzászólások