Hirmondo

Cégek versengenek a műemlék templom felújításért

Cégek versengenek a műemlék templom felújításért

A mór megtette kötelességét – idézhetnénk a híres szólásmondás első részét annak kapcsán, hogy Kézdialmás teljesítette azt az elvárást, ami a Szent Mihály-hegyi templom felújítása kapcsán rá volt ruházva: a községtől aszfaltút vezet a műemléktemplomig, elkészítették a parkolót is. Ám a mórnak nem kell mennie, mert munka azért van bőven. Molnár István korábbi községmenedzserrel beszélgettünk, aki jelenleg is Gyergyai Csaba polgármester munkáját segíti.

Hirdetés
Hirdetés

A volt községmenedzserrel a Szent Mihály-hegyén kezdtük terepszemlénket, ahová most már sima aszfaltúton lehet kijutni. A betonsánccal ellátott új út a ravatalozóháztól kezdődik, és a Kelemenek kriptájáig tart, amivel átellenben már a parkoló is ki van alakítva. „2018-ban döntötte el a helyi tanács, hogy utat kell építeni a Szent Mihály-hegyére. Megterveztettük, egy marosvásárhelyi iroda elképzelését ültettük gyakorlatba, miután 2019-ben a szükséges engedélyeket is beszereztük. Kétszer kellett a munkálatot meghirdetni, miután az első kiírásra nem kaptunk kivitelezőt, de aztán 2019 szeptemberében akadt egy vállalkozás. 820 ezer lejbe került a munkálat, ezt az összeget Kézdialmás község fizette ki, közel 700 méteres aszfaltutat öntöttünk. Kötelezettségvállalásról van szó, ugyanis a templom felújításához letett pályázatunkban vállaltuk, hogy a hegyre utat csinálunk, vizet és villanyt vezetünk. A projektben szerepelt a parkoló építése és mellékhelyiségek létesítése is” – magyarázta az előzményeket Molnár István.

 

A szentélyt is feltárják

A templom felújításával kapcsolatosan kellemes meglepetés, hogy a meghirdetése eredményesnek bizonyult, három vállalkozás is jelentkezett, hogy a környék legjelentősebb barokk műemlékét régi pompájába visszaállítsa. Lesz munka bőven, hiszen a várfalait meg kell erősíteni, emellett kívül-belül felújítják a patinás épületet.

Érdekesség, hogy a templom belsejében, a szentélyben is feltárás várható, a leleteket pedig nem temetik vissza, hanem az az elképzelés, hogy vastag üveggel borítják majd be. A technikai dokumentációk kiegészítésének határideje július elseje, utána felbontják a pénzügyi ajánlatokat, és a „legolcsóbb” vállalkozás nyeri meg a kivitelezés jogát. A munkavégzési parancsot a lemhényi önkormányzatnak kell kiadniua, ugyanis a szomszédos önkormányzat 55%-al részes a projektben, a kétszázalékos önrész is ebben az arányban oszlik meg.

 

Felmérték a temetőt

2020 márciusában egy érdekes, felsőháromszéki viszonylatban egyedülálló munkálatot végeztettek el a Szent Mihály-hegyi temető kézdialmási részén. Egy vállalkozás minden egyes sírkövet feltérképezett, és azt GPS segítségével helyezték el a hely térképén, megfelelő magyarázattal ellátva. Így az új aszfaltút mellett baloldalt meghúzódó tábláról egyrészt a temetőben örök álmukat nyugvó személyek nevét lehet leolvasni, majd arra a parcellára rákeresve, ahol be van rajzolva, könnyűszerrel lehet azonosítani az örök nyugvóhelyet.

Aki bővebben bele akar merülni a névjegyzéket és más érdekességeket is tartalmazó felmérésbe, annak a http://kezdialmas.ro/TEMETOK.zip linket kell bemásolnia a böngészőjébe. Innen le lehet tölteni az egy gigabájtos, összecsomagolt állományt, ebben van egy Excel táblázat, aminek a B oszlopában lehetőség van a Fotó linkek révén megtekinteni az adott névnek megfelelő síremléket is. Az állományban több PDF-dokumentum található, ezen kívül csatolva van egy nagy felbontású térkép is a temetőről. A munkálatot ugyanígy elvégeztették Csomortán esetében is, amit szintén tartalmaz az említett ZIP fájl.

 

Fejlesztések, javítások

Traktort és pótkocsit is vásároltakAz önkormányzat 2020 márciusában egy új erőgépet és egy pótkocsit vásárolt, miután tavaly sikerült beszerezni egy homlokrakodót. Az új felszerelés ára 160 ezer lej, céljuk az, hogy a gépek segítségével könnyítsék az önkormányzat munkáját. Vásároltak 600 tonna követ, ezzel azokat az utcákat javítják, ahol még nincs aszfalt. Érdekesség ugyanis, hogy bár Kézdialmás az egyik legfiatalabb község, az elmúlt időszakban sikerült oda jutni, hogy a községközpontban és a hozzá tartozó Csomortánban az utak mintegy hetven százaléka bitumennel van burkolva.

153 ezer lejt fordítottak a régi iskolaépület felújítására, ezt az ingatlant még Orbán László plébános építtette. A rossz faépület anyagát kicserélték, a tetőt kijavították, az épület belsejében is átalakításokat eszközöltek. Ezen kívül sikerült megjavítani a meggyulladt és részben kiégett tornatermet is, ez Tamás Károly iskolaigazgató érdeme – mondotta Molnár István, aki szerint az önkormányzat is támogatta a felújítást, ezek mellett az iskolaudvar területrendezését is felvállalták.

 

Csomortánt sem hanyagolják

Kövezett út CsomortánbanNem hanyagolták el Csomortánt sem, újracsempézték a kultúrotthon padlózatát, idén akarják az intézmény bővítésének tervét elkészíttetni: 2021-ben hozzátoldanának egy konyhát, illetve korszerű mellékhelyiségeket befogadó részt is. A padlózat elkészítése 46 ezer lejbe került.

Szükséges a vízhálózat bővítése is. Csomortánban a lefödés 100 százalékos, Almás esetében 94 százalékos. Így a községközpontban vezetnék tovább a csövet, hogy ott is elérjék a teljes lefödöttséget. A vizet továbbra is a falu határában levő kutak szolgáltatják, de úgymond aktívan hagyták a település fölötti vízgyűjtő medencét is, ami források vizét gyűjti össze; ennek biztonsági okai vannak.

A községvezetés egyik prioritását az újratelekkönyveztetés képezi. Ez egy harmadik esztendeje zajló folyamat, már megkapták az első, új normatíva szerint elkészített dokumentációt. Nagy munkáról van szó, hiszen 1340 hektár külterületet mérnek újra, amiből eddig 850 hektár van teljesítve.

Hozzászólások