Felhívás!

Amilyen a nő, olyan a család

Amilyen a nő, olyan a család

Szeptember 25-én Bereckben a Magyar Női Unió által, a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, szervezett Családok határon túl-program keretében rajzfilm- és filmvetítésen, illetve kerekasztal-beszélgetésen vehettek részt az érdeklődők.

A rendezvény nyitányaként Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió Egyesület elnöke, nemzetközi agrárszak­értő és Ökrös Mariann, a Magyar Ízek Alapítvány elnöke Dimény Zoltán berecki polgármesterrel együtt Gábor Áron szobránál elhelyezték a kegyelet koszorúját az aradi vértanúk emlékére, miközben a helyi cserkészcsapat díszsorfalat állt. Ökrös Mariann Wass Alberttől A magyar nemzet hét parancsolatát olvasta fel, míg Bat­thyány-Schmidt Margit az Ima a hazáért című fohászt adta elő.
Ezt követően a résztvevők a művelődési központba vonultak, ahol a kisebbek a nagyteremben Bogyó és Babóca mozifilm-változatát nézhették meg a Vándormozi jóvoltából, míg az RMDSZ Berecki Nőszervezete és a Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének tagjai az anyaországi szervezőkkel együtt Amilyen a Nő, olyan a Család, a Család pedig a Társadalom legfontosabb építőköve mottóval interaktív kerekasztal-beszélgetésen vettek részt. Miután Biszak Tünde szervező, a helyi Comenius Általános Iskola pedagógusa házigazdaként köszöntötte a jelenlévőket, Batthyány-Schmidt Margit ragadta magához a szót.
A Magyar Női Unió Egyesület elnöke elöljáróban lapunknak elmondta, erdélyi körútjuk apropóját az adja, hogy 2018 a Magyar Családok Éve, és ennek a Külhoni Magyar Családok Éve is részese. „A Magyar Női Unió Egyesület a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával egy road-showt szerveztünk Erdélyben. Tusnádfürdő és Bereck után Déva következik a sorban, majd október 4-én Arad (a beszélgetés szeptember 25-én zajlik – szerk.). Körutunk célja a Köldökzsinór-program ismertetése, hiszen rengeteg olyan emberrel találkoztunk Tusnádfürdőn is, akik erről még nem hallottak.” Amint a kerekasztal-beszélgetésen is elhangzott, a Köldökzsinór-program két részből áll: az anyasági támogatás keretében minden magyar gyerek édesanyja vagy gyámja 64.125 forintot (ikergyermekek esetében 85.500 forintot) kap egyszeri kifizetéssel, míg a babakötvény a magyar állampolgársággal rendelkező gyereket illeti meg.
A vidéki nőket képviselő elnöknő hangsúlyozta, meglátásában a férfi és a nő egymás mellett, tehát mellérendelt szerepben vannak a családban. „Nem szeretem, amikor azt mondják, hogy minden sikeres férfi mögött van egy nő, inkább azt mondom, hogy minden sikeres férfi mellett van egy nő, és minden sikeres nő mellett van egy férfi”, summázott. Hozzátette, úgy véli, a nő a család motorja, ezért fontos a családon belüli szerepe, illetve a biztonsága. „Hiszek a férfiak és nők egységében és a család intézményében. Az önmagunkba vetett hit és a kitartás meglelésében, majd megerősödésében kívánunk segíteni a hölgyeknek, és minden erőnkkel igyekszünk ezt a támogatást eljuttatni azokhoz, akiknek szükségük van rá, hiszen amilyen a nő, olyan a család és a társadalom”, fogalmazta meg az általa vezetett egyesület célját.
A Magyar Ízek Alapítvány létrejöttéről beszélő Ökrös Mariann hangsúlyozta, magyarnak és anyának lenni büszke gyönyörűség, ám magyar anyának lenni igazán nagy büszkeség. A Nemzetpolitikai Államtitkárság képviseletében a Köldökzsinór-programot bemutató Kolozsvári Tibor a népviseletbe öltözött résztvevők láttán kifejtette: „ünnepinek érzem ezt az alkalmat, hiszen asszonyaink a népviseletet rendkívüli, jeles alkalmakkor öltik magukra.”
A beszélgetésen az említettek mellett részt vett még Fülöp Magdolna és Biszak Enikő, a Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének elnöke és alelnöke, Márkos Imola berecki kultúrigazgató és Fülöp Zsófia, az RMDSZ Berecki Nőszervezetének elnöke. A folytatásban az érdeklődők a Kincsem című filmet nézhették meg. <<

Hozzászólások