Hirmondo

Amíg az időjárás engedi, dolgoznak

Amíg az időjárás engedi, dolgoznak

A város több pontján lévő közterületeken és a minorita rendházban is zajlanak a munkálatok Kézdivásárhelyen. Tegnap gyors leltárt készítettünk arról, hogy milyen ütemben halad a felújítás.

Hirdetés
Hirdetés

Terepszemlénket a Margaréta utcában kezdtük, ahol az önkormányzat a saját munkacsoportjával végzi egy tömbházak által közrezárt tér korszerűsítését. A téren nem találtunk munkásokat, mert Bokor Tibor polgármester az Electrica székháza előtti járda javításához rendelte át őket, de az elöljáró szerint amint azzal megvannak, visszatérnek a Margaréta utcába, hogy amit lehet, még idén elvégezzenek, és jövőben lehessen aszfaltozni is. Így lassan az a városrész is rendeződik, a Millennium park mögötti téren vannak még gondok, ott a régi piskótázás kezdett foghíjassá válni, elkélne a javítás. A most felújítás alatt lévő téren észszerűsítik a parkolást, új járdaburkolatokat raknak le, és a közvilágítás oszlopai is a helyükre kerültek. A tér összképét talán a régi lépcsőházi bejárók ronthatják el, például az 5-ös számú lépcsőház előtt két négyzetméteren a régi mozaik szét van töredezve, remélhetőleg annak cseréjét is megejtik a munkálat során.

Szépül a minorita rendház

A kantai műemlék épületben minden hónapban terepszemlét tartunk, elsősorban azért, hogy a nem mindennapi felújítást fotókon és videón is dokumentáljuk. A rendháznak az útra és az udvarra néző külső falai is le vannak meszelve, az ajtó- és ablakszerek be vannak szerelve. Az udvaron (is) lázas építkezés zajlik: az épület hátsó fertályához illeszkedő, ún. vizesblokk kialakítása. A mosdókat és mellékhelyiségeket befogadó új épület tartószerkezetileg nagyjából elkészült – magyarázta az építkezést felügyelő Domokos Kinga építészmérnök –, hamarosan biztosítják a téli munkafrontot is, hogy az időjárás viszontagságai ellenére dolgozni lehessen. Az épület két fő- és mellékbejárata előtt, valamint az alapzata mellett kockaköves járda, illetve szegőburkolat van lerakva. Kérdésünkre, hogy ilyen lesz-e a kapuig tartó rész is, Domokos Kinga kifejtette: valójában aszfaltozott út vezet majd be az udvarra, amelyet nagyjából a zöldövezet fog uralni. Hamarosan a tér rendezése is megkezdődik – magyarázta a szakember.

Bent hőszigetelnek, különböző szerelési munkálatok folynak, az ebédlőben pedig Beke Nándor restaurátort találtuk, aki a gyönyörű stukkók nem kis türelmet és szakértelmet igénylő helyreállításával foglalkozik. A folyosókat díszítő elemek felületes szemlélődésünk szerint már felkerültek a falakra, több teremben pedig a mennyezetek hőszigetelését rakták fel.

A belső udvart négy, kockaköves járda szeli át, az egyik falon pedig egy faragott kőfej szemléli a betévedőt. Amint arról már beszámoltunk, az érdekes faragványra a régi vakolat eltávolítása után bukkantak. Az udvart átszelő sétányok egy pontba futnak, közepén több betongyűrű van leásva a földbe, ott állítólag valamikor egy kút volt.

Dolgoznak a sebészetnél

Terepszemlénket a kórházban folytattuk, megtekintve a pályázati pénzből megújuló sebészet épületét. Az ingatlan sarkánál egy daruval több munkás dolgozott a tetőzeten, épp a csatornát szerelték fel, egy magasabb emelőszerkezet pedig az épület első részéhez lógatta be az új cserépcsomagokat, látszólag nagyon kevés maradt hátra a teljes újrafödésig. Az épület egyébként teljesen ki van ürítve, néhány terembe benézve úgy tűnt, semmi sem akadályozza, hogy bent is lehessen majd dolgozni.

Az épület hátsó bejárójához erősített, az építkezés mibenlétét taglaló tábla szerint a munkálatra három éve van a kivitelező Conico építkezési vállalatnak, így a szalagvágásra 2023 októberében kerülhet sor. Az ingatlan energetikai hatékonyságát növelő korszerűsítési tervet a csíkszeredai Arc Studio Kft. készítette el.

Felújítás az Achim Andrásban

Az Achim András utcában szintén felújítás zajlik. A munkáscsoport ottjártunkkor a Benedek Elek utca felé vezető keskeny utca melletti szegélykövek lerakásával foglalkozott, a készruhagyár garzonjával szomszédos téren úgy tűnik, hogy az alapozás elkészült, a járdák ki vannak alakítva. A kormánytámogatásból zajló munkálat során mind az Achim, mind a Benedek Elek utcát felújítják.

Hozzászólások