Felhívás!

Alternatív fűtésrendszer épül

Alternatív fűtésrendszer épül

Esztelneket követően Gelence a második romániai település, amely részt vesz a Biovill elnevezésű európai uniós programban. Ennek révén környezetbarát fűtésrendszerekkel tudják ellátni a község közintézményeit.

Amint arról már lapunkban beszámoltunk, a Green Energy Egyesület múlt év decemberében Gelencén részleteibe menően ismertette a zöld energiákat támogató pályázatokat, aminek egyik haszonélvezője Gelence. A község ennek köszönhetően Esztelneket követően a második környezetvédő bio-mintatelepüléssé válhat. Hogy a programot részleteiben is megismerhessék, az önkormányzat képviselete tanulmányi úton vett részt Ausztriában és Németországban olyan településeken, ahol már sikeresen alkalmazták az úgynevezett zöld energiát hasznosító rendszereket. Gelencének rendkívül kapóra jön a projektben való részvétel, hiszen az önkormányzat udvarán levő kazánház idejét múlta, alig felel meg a tűzvédelmi előírásoknak, és természetesen a költségek is jelentősek.

Cseh József, Gelence polgármestere érdeklődésünkre elmondta: több mintamodellt volt alkalmuk megtekinteni a meghívásnak köszönhetően és lenyűgözve tért haza. „Egyes települések teljesen meg tudták valósítani az energetikai függetlenséget. Maguk állítják elő a fűtéshez szükséges hőt, a meleg vízhez szükséges energiát, olyan helyek vannak, ahol a saját szükségletre előállított biogázból (metán – szerk. megj.) annyi marad, hogy azt az országos rendszerben értékesítik. Nemcsak önkormányzatok, hanem magánvállalkozások is élnek ilyen lehetőséggel” – mondotta az elöljáró. A polgármester fontosnak tartotta hangsúlyozni az osztrákok cél- és nemzettudatosságát: elsősorban a saját termékeiket fogyasztják, így tudnak erősek maradni. Azon az elven vannak, hogy mindent maguknak megtermeljenek és megteremtsenek, így van ez az energiaellátásukkal is – fejtette ki.

Cseh Józsefnek kifejtette, amennyiben a projekt megvalósul, a gelencei gatterek által termelt és eddig veszendőbe ment hulladékot zöld energiaként tudják hasznosítani, és a fűtés, illetve a meleg víz előállítása gyakorlatilag alig kerül majd pénzbe a kézdi-orbaiszéki önkormányzatnak. A távlati tervek között egy központosított rendszer kialakítása is szerepel, ami nem ütközne nagy nehézségekbe, ugyanis több középület, így az óvoda, a kultúrotthon, az ifjúsági ház vagy a Jancsó Benedek-iskola egymástól alig pár méter távolságra van. A polgármester hozzátette, pályáznának egy kisebb szecskázó gép beszerzésére, amellyel a zöld hulladékot a megfelelő méretre tudják majd aprítani, és egy utánfutós haszonjárművet is vásárolnának külső finanszírozásból.

Hozzászólások