Felhívás!

A mofetták és ezer borvízforrás városa

A mofetták és ezer borvízforrás városa

Kovászna város önkormányzata az Állami Szabadalmi és Védjegyhivatalnál sikeresen bejegyeztette és a törvény oltalma alá helyezte a Kovászna, a mofetták és 1000 borvízforrás városa brandet. A védjegy a város tulajdonát képezi. Az elkövetkezendőkben a települést kizárólagosan az említett márkanévvel és logóval promoválják. A város népszerűsítése érdekében minden természetes és jogi személy használhatja az említett márkát, kevésbé saját üzleti haszonszerzés céljából.

Hirdetés
Hirdetés

Gyerő József polgármester elmondta: a városfejlesztési stratégiában leírtak, illetve a turisztikai piac követelményei úgymond kötelezővé teszik, hogy létezzen egy írott, vizuális és auditív elem, amely egyértelműen beazonosítja, illetve megkülönbözteti a települést a turisztikai piacon. A városvezetés tavaly év elején kezdte el a szükséges lépéseket a brand kialakítása érdekében. Az elején közfelhívást intéztek a branddel kapcsolatos ötletek, javaslatok megfogalmazása érdekében.

Ugyancsak képben volt a Herman Rosner turisztikai szakember által levédett, Kovászna az 1000 gyógyforrás városa megnevezés is, valamint a hozzá illesztett vizuális elem. Rosner felajánlotta, hogy ezt a védjegyet meghatározott ideig, díjmentesen használhatja a város, azonban az önkormányzat ezt az ajánlatot elvetette, mivel hosszú távban gondolkodva attól tartottak, hogy minél tovább használják a brandet, annál inkább a tulajdonos „fogságába esnek”, és előbb-utóbb anyagi ellenértéket kell majd fizetniük érte.

Így döntöttek amellett, hogy alkossanak és védessenek le saját brandet, logót és szlogent. Ez a procedúra majdnem egy évig tartott, mígnem az Állami Szabadalmi és Védjegyhivatal a napokban elküldte a polgármesteri hivatalnak a sikeres bejegyzést nyugtázó bizonylatot.

A bejegyzett logó, ami térplasztikaként látható volt már tavaly a városnapokon a központi parkban (jelenleg is ott van), illetve télen a sípályánál levő menedékháznál is ékeskedett, magyarul és románul írja a város nevét, az O betűben grafikai megoldással utalva az oxigénre, széndioxidra, borvízre, fenyőerdőre. A szlogen pedig: „Kovászna, a mofetták és 1000 borvízforrás városa” lett.

Gyerő József megjegyezte, már régebb, a 60-as és 70-es évek előtti periódusból Kovásznát az 1000 borvíz városaként ismerték, az önkormányzat ezt kiegészítette a mofetta szóval, hiszen ez utóbbi az, ami miatt a gyógyturizmus piacán egyedinek számít. A brandet és a szlogent magyar, illetve román nyelven védették le, de megvan angol, német és francia variánsban is, illetve szeretnének nyitni más olyan nyelvek felé is, amit a Kovásznára érkező turisták használnak, pl. héber nyelvre, ugyanis az utóbbi időben jelentősen megnőtt az izraeli vendégek száma. A polgármester tudatta, a szálláshelyek tulajdonosai fele, valamint a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület számára is átiratot küldtek, hogy a továbbiakban Kovásznát eme brand révén népszerűsítsék.

Hozzászólások