A legnehezebb időket éljük

A legnehezebb időket éljük

Berde József polgármester elégtétellel nyugtázta, hogy az angyalosi református gyülekezet, az egyházközösség és az önkormányzat összefogásából megszületett az angyalosi ravatalozó. Ám nem éppen indulatoktól mentesen azt is megfogalmazta, nincs segítőkészség választottjainkban, illetve „nem nevelünk politikai elitet, a harcot továbbvivő embereket”.

– A képviselők, szenátorok közül egy se nyitott ajtót Gidófalván, sem gazdagyűlésen, sem az önkormányzatnál – hangzott el a kritika. Mégis van cselekvési lehetőség, ha van élni akarás, összetartás és küzdés, anyagiak csurrannak, cseppennek. Az önkormányzat további terheiről szólva a polgármester neheztelve emlegette, nem lehet alapozni még az írásban megkötött szerződésre sem. Ezzel arra az Országos Helyi Fejlesztési Terv (PNDL) keretében megnyert szerződésre utalt, amelynek nyomán most a Fotosmartonos felé 1200 méteren lealapozott út aszfaltburkolására kellene megkapják a finanszírozást, de az – vélhetően a kormányválság miatt is – késlekedik.

Saját költségvetésből viszont haladni tudnak a gidófalvi futballpálya mögötti utcában, a Pázsint nevű részen a 300 méternyi víz- és szennyvízvezeték hosszabbítással, a villanyvonalat is továbbviszik, jövőre pedig Zoltánban is lesz hasonló feladat, két helyen is, mert a helybeli fiatalok, illetve szentgyörgyiek is építkeznek, építkezni akarnak. Ugyanakkor folyamatban van az étfalvi ravatalozó dokumentációjának az elkészítése, az építkezési engedély megszerzése. Berde hátráltató tényezőként értékeli, hogy régészeti ásatásokat is kell folytatni az építésre kijelölt területen, így a munkálatok idei megkezdésének igen kicsi a valószínűsége. Épül a faluban egy új tűzoltószertár és egy fedett szín is hozzá.

Hirdetés
Hirdetés

Miután több év után a szakosodott cég elkészítette a község 27 hektáros saját erdejére az üzemtervet, végre ki is lehetett termelni abból. Szálazó, gyérítő vágással így nyertek műfát, viszonylag kis mennyiség került ki, 50 köbméter, azt eladták a községbelieknek, és ugyanők vásárolhatták meg – miután az iskola és a tanács téli szükségletére valót elkülönítették – a tüzelőnek valót is. Mivel már csak az angyalosi kultúrotthon van rendkívül rossz állapotban, mert annak idején a református egyháznak visszaszolgáltatott épület felújítására már nem futotta a megfogyatkozó külföldi támogatásokból, azt átveszi az önkormányzat, a polgármester egyik gondja tehát most már az, honnan szerezzen egy új kultúrotthonra pénzt – ezt ugyanis le kell bontani.

Hozzászólások