Hirmondo

2019 képekben

Idei első körképünkben – a teljesség igénye nélkül – képes összeállításban foglaljuk össze a településen tavaly rendezett fontosabb eseményeket.

Bábuégetés

Február 15-én a Bem József Általános Iskola óvodásai és iskolásai farsangtemetést rendeztek. A nyolcadikos lányok a siratóasszonyok, míg a fiúk a búcsúztatók szerepét vállalták magukra. Miután Illyést egy református lelkész és egy katolikus pap is elbúcsúztatta, bábuégetéssel, énekléssel és kiabálással űzték el a telet, majd a mulatság a kultúrotthonban folytatódott.

Bagolytemetés

Február 23-án farsangtemetést tartottak Lemhényben a Kézdiszéki Ifjúsági Szervezet (KISZ) és a helyi Szent Mihály Színjátszó Csoport közös szervezésében. A rendkívül hideg időjárás ellenére a négy éve felélesztett hagyomány szerint ezúttal is bagolytemetést rendeztek.

Nótaest

A Kézdiszéki Ifjúsági Egyesület és a Háromszéki Népfőiskola Egyesület március 1-jén nótaestet szervezett Felsőlemhényben. A második alkalommal megtartott rendezvény tiszteletbeli vendége Balogh Csengeri Lajos prímás (fotó) volt.

Fejlesztések

Az Angustia LEADER-csoportnál benyújtott, gépsor beszerzését célzó, sikeresen elbírált pályázat eredményeként traktort, utánfutót, sánctakarítót, szippantót, hóekét és sószórót vásárolt a helyi önkormányzat. Több megnyert pályázat azonban a bürokrácia útvesztőjében tévelyeg, így, bár a Szent Mihály-hegyi műemléktemplom felújításának tervét benyújtották jóváhagyásra a Központi Régióhoz, még nem bírálták azt el, ahogy a három alsólemhényi utca felújítását és a felsőlemhényi, 2B jelzésű községi út korszerűsítését célzó, PNDL2-pályázat is megfeneklett.

Lovastábor

A nyári hónapokban az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület lovastáborokatt rendezett gyerekeknek Lemhényréten. A kilencedik éve rendezett „visszavadító táborok” kalandra vágyó résztvevői az elméleti és gyakorlati lovasoktatás mellett kreatív programokban és túrákon vesznek részt.

Kézműveskedő gyerekek

A Kézdiszéki Ifjúsági Szervezet (KISZ) a Communitas Alapítvány támogatásával júliusban kézművestevékenység-sorozatot indított el. A kézdiszentléleki Török Teréz „Tike” és a szörcsei Konsza Júlia magyartanár vezetésével nemezelést tanulhattak a gyerekek, az üveg- és fafestés alapjait Biró Erika adta át a kicsiknek, emellett volt díszkészítés, illetve decemberben gyöngyfűzés a szörcsei Szász Ildikóval.

Halloween az iskolában

A Bem József Általános Iskola diákjainak Halloween-buliján egyebek mellett faragott töklámpás- és jelmezversenyt, továbbá házisütivásárt is rendeztek.

Adventi készülődés

A lemhényi tanintézmény több osztálya mézeskalácsot díszített és karácsonyfadíszeket készített az adventi időszakban: volt, aki a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban, mások az iskolában (képünkön a negyedikesek) folytattak kézműves tevékenységet. Emellett az utolsó tanítási napon az egyes osztályok mellett a diákszínjátszók is karácsonyváró műsort mutattak be az alsólemhényi kultúrotthonban.

Hozzászólások