Hirdetés
Hirdetés

Virgil Popescu: Románia már nem függ az orosz kőolajtól, tehát nem érinti az embargó

Virgil Popescu: Románia már nem függ az orosz kőolajtól, tehát nem érinti az embargó Gazdaság

Az orosz nyersolajra vonatkozó embargó nem érinti Romániát, mivel a hazai olajtársaságok alternatív forrásokat találtak, így már nem szorulnak behozatalra Oroszországból – nyilatkozta hétfői sajtótájékoztatóján Virgil Popescu.

Az energiaügyi miniszter elmondta, a romániai olajtársaságok és kőolajfinomítók már az embargó életbe lépésének dátuma, azaz december 5-e előtti héten beszüntették az orosz nyersolaj importját. “Románia múlt héttől kizárólag Oroszországon kívüli nyersolajat használ, tehát Románia független az orosz kőolajtól” – magyarázta.

Popescu hasznosnak ítélte meg az üzemanyag literenkénti 50 banis ártámogatását, és azt is elmondta, hogy az ország gáztárolóiban több mint 2,8 milliárd köbméter földgáz van. “Ezen a télen sincs gond sem a gáz-, sem a kőolajellátással, sem a villamos energiával. Szerencsésen átvészeljük ezt a telet” – jelentette ki.

A miniszter arról is beszélt, hogy Románia továbbra is támogatja az Európai Unióba behozott gáz árának korlátozását, bármilyen országból is származzon; erről december 13-án tárgyal az EU energiaügyi tanácsa.

Arról, hogy George Simion közbelépése miatt kénytelen volt elhalasztani a sajtótájékoztatóját, Popescu kijelentette: szerinte a Románok Egyesüléséért Szövetség elnöke ezzel az akciójával is bebizonyította, hogy az oroszok embere.

forrás: Agerpres

fotó: gov.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük