Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Váratlanul jól teljesített a tavalyi negyedik negyedévben a román gazdaság

Váratlanul jól teljesített a tavalyi negyedik negyedévben a román gazdaság Gazdaság

Váratlanul jól teljesített a román gazdaság a tavalyi negyedik negyedévben, amikor a harmadik negyedévhez mérten 5,3 százalékkal gyorsult, így tavaly egész évben a bruttó hazai termék (GDP) csak 3,9 százalékkal esett vissza, ami jobb a kormány és elemzők valamennyi korábbi várakozásánál.

Hirdetés
Hirdetés

Az országos statisztikai intézet keddi gyorsjelentése szerint éves összevetésben a negyedik negyedévi GDP a nyers adatok szerint 1,5 százalékkal csökkent 2019 negyedik negyedévéhez mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a zsugorodás 1,7 százalék volt a vizsgált időszakban.

Éves összevetés szerint 2020 első negyedévében a román gazdaság még 2,4 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint 2019 első negyedévéhez mérten, második negyedévben 10,3 százalékkal esett vissza a koronavírus-járvány által elrendelt szigorú vesztegzár miatt, a harmadik negyedévben 5,7 százalékos csökkenést jegyeztek fel. A szezonális és naptárhatással kiigazított értékek szerint az első negyedévben 2,6 százalékos növekedést jegyeztek fel, majd a másodikban 10,2 százalékos visszaesést, a harmadikban 5,6 százalékos csökkenést az előző év azonos időszakához mérten.

Negyedévenkénti összevetés szerint a román GDP a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint tavaly az első negyedévben 0,2 százalékkal nőtt 2019 utolsó negyedévéhez mérten, majd a második negyedévben 12,2 százalékkal csökkent, míg a harmadik negyedévben 6,1 százalékkal nőtt.

A járvány elején a román elemzők akár 7-8 százalékos gazdasági csökkenésre is számítottak 2020 egészére. Az Európai Bizottság a múlt héten közzétett becslésében 5 százalékos román GDP-csökkenést valószínűsített a tavalyi évre. A kormány január közepén közölte, hogy a tavalyi évre 4,4 százalékos gazdasági csökkenésre számít, így a statisztikai intézet által közölt 3,9 százalékos csökkenés felülmúlja az összes várakozást.

Az EU országai közül Románia gazdasága bővült a legnagyobb mértékben

Európai uniós viszonylatban Románia, Bulgária és Ciprus gazdasága bővült a legnagyobb mértékben a tavalyi negyedik negyedévben az előző három hónaphoz viszonyítva – közölte kedden az EU statisztikai hivatala.

Az Eurostat szerint az euróövezetben átlagban 0,6%-kal, az Európai Unióban 0,4%-kal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) 2020 utolsó negyedévében a harmadikhoz képest. A visszaesés a tagállamok által a világjárvány terjedésének fékezésére hozott korlátozó intézkedésekkel magyarázható. A tavalyi harmadik negyedévben egyébként az euróövezeti GDP 12,4 százalékkal, az EU hazai összterméke pedig 11,5 százalékkal nőtt, miután a második negyedévben előbbi 11,7 százalékos, utóbbi 11,4 százalékos visszaesést jegyzett.

Az előző három hónaphoz mérten a legnagyobb negyedéves növekedést Románia érte el a tavalyi negyedik negyedévben (5,3%), aztán Bulgária (2,1%) és Ciprus (1,4%) következik a sorban. A legjelentősebb visszaesést Ausztria (mínusz 4,3%), Olaszország (mínusz 2%) és Franciaország (mínusz 1,3%) könyvelhette el.

A 2020-ra vonatkozó előzetes becslések szerint szezonális kiigazítással 6,8 százalékkal csökkent az euróövezet bruttó hazai terméke, míg az Európai Unióban 6,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az Európai Bizottság novemberben közzétett őszi előrejelzésében az Európai Unió gazdaságának 7,4 százalékos zsugorodását valószínűsítette 2020-ra, amelyet aztán 2021-ben 4,1 százalékos, 2022-ben pedig 3 százalékos bővülés követ. Az euróövezet gazdasága a 2020-ra várható 7,8 százalékos visszaesést követően 2021-ben 4,2 százalékkal, 2022-ben pedig 3 százalékkal nő – állt még a jelentésben.

Éves összevetésben az Európai Unió valamennyi tagállamában visszaesést jegyeztek 2020 utolsó negyedévében. Az euróövezetben 5 százalékkal, az Európai Unióban 4,8 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye 2019 utolsó három hónapjához mérten. Az előző negyedévben 4,3, illetve 4,2 százalékos visszaesést regisztráltak.

Éves összevetésben a spanyol gazdaság teljesítménye csökkent a legnagyobb mértékben (mínusz 9,1%), ezt Ausztria (mínusz 7,8%) és Olaszország (mínusz 6,6%) követi. Románia gazdasága 1,7 százalékkal esett vissza a tavalyi negyedik negyedévben 2019 ugyanezen időszakához képest, miután a július-szeptemberi időszakban 5,6 százalékkal csökkent.

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük