Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Vállalkozói igények

Vállalkozói igények Gazdaság

Az új, liberális kormány se nyitottabb a vállalkozók problémáinak rendezése iránt, mint az eddigiek. A kabinet változott, de a mentalitás nem – állapította meg Édler András. A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke részt vett a pénzügyminisztérium társadalmi bizottságának ülésén, ahol a költségvetés-kiegészítés tervét ismertették.

Hirdetés
Hirdetés

A háromszéki gazdasági szakember szerint a pénzügyminisztérium kész tények elé állította a vállalkozói és civil szféra képviselőit, nem vette figyelembe ajánlásaikat. „Ha ez a mentalitás nem változik, nem lesz előrelépés, mindegy, hogy szociáldemokraták vagy a liberálisok kormányoznak” – véli Édler András.

A Kovászna megyei kamaraelnök sérelmezte, hogy továbbra is a beruházások szenvednek hiányt, miközben az év végi költségvetés-kiigazításnál főként arra összpontosítanak, hogy kifizessék a szociális juttatásokat és biztosítsák a működéshez szükséges pénzt a rosszul gazdálkodó önkormányzatoknak. Édler András szerint a különböző gazdaságélénkítő intézkedések nem hozták meg a várt eredményt, hiszen az adókat nem sikerült megfelelő mértékben behajtani és nem emelkedett a tervezett mértékben az alkalmazottak száma és az átlagbér sem. Profitadóból a tervezettnél több mint 800 millió lejjel kevesebb folyt be az államkasszába, jövedelemadóból 500 millióval kevesebb, míg az áfából 3444 millió lejjel kevesebb. Az első költségvetés-kiigazításnál 5,28 millió alkalmazottal számoltak, most már csak 5,16 millióval terveznek, a bruttó átlagbért 5163 lejre becsülték, most csak 4945 lejre, és a várt 5,5 százalék helyett csak 4 százalékkal növekedett a gazdaság.

A háromszéki kereskedelmi kamara elnöke szerint nincs rendben, hogy a közszférában túl magas bérek vannak, amire nem tudják kigazdálkodni a fedezetet, de év végén kérik a költségvetés-kiegészítést. A magánszférában sokkal alacsonyabbak a bérek, miközben a cégek nem kérhetnek állami segítséget, ha nincs elég bevételük a fizetésekre.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük