Felhívás!

Új megnevezéseket kapnak az üzemanyagok

Új megnevezéseket kapnak az üzemanyagok Gazdaság

Október 12-től megváltozik az üzemanyagok címkézési rendszere az Európai Unióban. A benzint egy körben elhelyezett E betű és egy szám jelöli majd, a gázolajat pedig egy négyzetben elhelyezett B betű. Az alternatív üzemanyagoknak egy rombusz lesz a szimbóluma.

Az intézkedést az Európai Unió 28 tagállamában, továbbá, Izlandon, Norvégiában, Lichtensteinben, Macedóniában, Szerbiában, Svájcban és Törökországban vezetik be.

Az új címkék megtalálhatóak lesznek az újonnan gyártott autók üzemanyagtartályának közelében, az autó kézikönyvében, a benzinkutakon, illetve az autószalonokban. Az EU illetékesei szerint az új rendszer segíteni fog a fogyasztóknak, hogy kiválasszák az autójuknak megfelelő üzemanyagot.

A benzinhez használt címkék a következők lesznek: E5 (95-ös vagy 98-as oktánszám és legtöbb 5% etanol), E10 (95-ös vagy 98-as oktánszám és 10% etanol) és E85 (85% etanol, az ilyen típusú üzemanyaggal működő járműveknek).

(Mediafax)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
   • User
    Dátum: 2018. október 3., 22:38
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Miert kellene egysegesnek lennie ? Nem kellene Diktaturava valjon.
    Nem egy orszag Europa !!!!!!!!!!!!! Nem egy uj Szovjetunio, vagy egy ujabb CCCP !!!!!!!!!
    Ilyenkor Orbanek es a V 4- ek miert nem szolnak az ilyen ujabb kommunista megnyilvanulas ellen ????

    • User
     Dátum: 2018. október 4., 9:53
     ÉRTÉKELÉS: -8

     Aki nem mozdul ki kis falujából/városából/országából annak kb. mindegy mit ír a kúton. De aki mozog, annak az egységes feliratozás sokat segít. Csak egy példa: miért standard mértékegységeket használunk? Ahol meg nem azt használják, ott rögtön megütközik az ember, hogy mennyi is egy gallon, egy láb, stb.
     Vannak abszurdum felé hajló javaslatok az EU-ban, de ez pont nem azok közé tartozik.

    • User
     Dátum: 2018. október 4., 10:15
     ÉRTÉKELÉS: -5

     Mekkora probléma, hogy egy jelzés egységes…. ennek semmi köze a diktatúrához.. ez egy hasznos lépés.. mert ha elutazom külföldre, akkor is pontosan tudom, h melyik pompa mi.. és ha a turista jön Kézdivásárhelyre pl, ahol a benzínkútnál kevésbé beszélnek a magyaron és a románon kívűl más nyelvet, nem kell elmutogatni és hibalehetőséget adni.. hanem tudja az egységes jelzést..
     Ez pont olyan, mint a forgalmi táblák.. a stopp tábla az egész világon stopp tábla.. mert a formájáról felismered.. még ha arabul/kínaiul írja is rajta, hogy STOP úgy is mindeki ismeri..

     • User
      Dátum: 2018. október 4., 14:13
      ÉRTÉKELÉS: 0

      Gondolom az elsikkadt egyeseknél, és a cím is megtévesztő, hogy nem a benzint vagy a dieselt nevezik át, hanem melléje raknak egy ábrát. Hogy tudjad, hogy megfelelő-e vagy sem az autódba. Tegyél E85-öt folyamatosan és meglátjuk meddig bírja a kocsid. Ja, hogy ezt itt nem is lehet kapni, hát ez van, máshol viszont igen. Bónusz kérdés: hány százalék az etanol (vagyis az alkohol) a romániai 95-ös benzinben? Hát a 98-ban? A 99+, 100-ban?