Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Új lendület a hőszigetelésnek

Új lendület a hőszigetelésnek Gazdaság

Újabb löketet adhat a tömbház-hőszigetelési kedvnek, hogy a kormány sürgősségi rendelettel csökkentette a lakók és az önkormányzatok részét a munkálatok ellenértékében.

Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere lapunknak elmondta: jelenleg azokra a hőszigetelési projektekre összepontosítanak, amiket az Országos Helyreállítási Tervben (PNRR) elfogadtak, de abban bíznak, hogy a Regionális Operatív Program (ROP) révén is sikerül majd további lépcsőházakat szigetelni Sepsiszentgyörgyön.

A napokban megjelent 2022/179-es sürgősségi kormányrendelet előírja, hogy a kevésbé fejlett régiókban – ami tulajdonképpen Románia nagy részét jelenti – a tömbházszigetelési munkálatok ellenértékének csak 5 százalékát kell az önkormányzatok és a lakószövetségek fizessék, tájékoztat a Sziszi.ro pénzügyi tanácsadói oldal. Ebből az önkormányzatok a munkálatok legtöbb 3 százalékát finanszírozhatják, a 2 százalékos különbséget pedig a lakók kell állják. A maradék 95 százalékot vissza nem térítendő forrásokból és az állami költségvetésből fogják fedezni. Eddig a lakók és az önkormányzatok a munkálatok 40 százalékát kellett fizessék, és 60 százalékot finanszíroztak vissza nem térítendő alapokból, valamint állami költségvetésből. A jogszabály alkalmazásának részleteit a Fejlesztési Minisztérium kell kidolgozza 30 napon belül.

Tóth-Birtan Csaba kifejtette, az eddig benyújtott projekteket a törvénymódosítás nem befolyásolja, azt az ezután induló hőszigetelési projekteknél tudják majd alkalmazni. Jelenleg arra összpontosítanak, hogy a PNNR-be leadott és elfogadott tömbházak hőszigetelésére elkészíttessék a terveket. Ebben a csomagban Sepsiszentgyörgyön 81 lépcsőház, ezen belül 1600 lakrész van belefoglalva. Ez az eddigi legnagyobb hőszigetelési projekt a városban.

Az alpolgármester összehasonlításképpen elmondta, 2011 és 2013 között 35 lépcsőházat, azaz 1200 lakást hőszigeteltek, a Regionális Operatív Programban pedig 11 lépcsőházban levő 176 lakást szigeteltek. Sepsiszentgyörgyön különben 1000 lépcsőház szerepel a nyilvántartásokban, a PNNR keretén belül ezek 8 százalékát tudják a következőkben hőszigetelni. Egyelőre nem lenne kapacitás új tervek készítésére, de abban bíznak, hogy a Regionális Operatív Program kiírásaiban még legalább ennyit sikerül leszerződni, fejtette ki Tóth-Birtan Csaba.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. december 28., 10:18
  ÉRTÉKELÉS: -6

  Sokan szinte ingyen megkapták a tömbházaikat! Azóta nem sikerült lemeszelniük sem!!!! Most mire várnak?! Ingyenpénzre?! Az ilyenre mindig akad……Én tisztességes fizetésből építettem, szigeteltem!!! A sok here az ingyent várja!!!! Szégyen ez az ország!!!!

 • User
  Dátum: 2022. december 28., 16:11
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Igen sokan megvásárolták nem ingyen kapták . Te pedig seperj a saját házad táján és a másét hagyd békén . Úgy látom nagyon ,,tisztességes ember vagy a tisztességes fizetéseddel” együtt . ….