Hirdetés
Hirdetés

Új ingatlanpiaci trend

Új ingatlanpiaci trend Gazdaság

A koronavírus-járvány miatti két hónapos szükségállapot megváltoztatta az ingatlanpiaci trendet: miután sokan megtapasztalták a tömbházba való bezártság hátrányait, inkább kertes, családi házba „menekülnének”. Ingatlanszakértők szerint a korlátozások lazításával újraindult az ingatlanpiac, ám legtöbben egyelőre csak érdeklődnek, felmérik a lehetőségeket, és kivárnak, abban bízva, hogy csökkennek az árak.

Miután megszűnt a kijárási tilalom, megindultak a lakásvásárlók, és ismét a régi kerékvágásban működik az ingatlanpiac, mondta Szabó Lehel. A Székelyföld több városában működő Well Ingatlanügynökség vezetője szerint a járvány és a korlátozó intézkedések megváltoztatták a vásárlók érdeklődését, egyre többen érdeklődnek telkek és kertes családi házak iránt. Felidézte, hogy a 2008-as gazdasági válság előtt volt hasonló érdeklődés a magánházak iránt, majd azt követően a válság hatására a tömbházak iránt nőtt meg az érdeklődés, és ez most visszafordult.

Hirdetés
Hirdetés

Azt mondja, jelenleg enyhe csökkenés tapasztalható a lakásárakban, és a következő időszakban várhatóan tovább esnek az árak. Ugyanakkor, mivel Székelyföldön az elmúlt években nem voltak nagy ingatlanfejlesztések, nem épült sok lakás, továbbra is nagyobb a lakások iránti érdeklődés, mint a kínálat. Hozzátette, nehéz átlagolni a székelyföldi városok lakásárait, mivel nagyok az eltérések a települések között, sőt azokon belül is egyes lakónegyedek között. A telek ára is rendkívül változó attól függően, hogy melyik településen van, mennyire közművesített, milyen az infrastruktúra, és van-e területrendezési terv.

Az ingatlanszakértő szerint az elmúlt években, a válság utáni gazdasági fellendülés időszakában könnyebb volt lakást vásárolni, mivel könnyebben banki hitelhez lehetett jutni. Most egy kialakulóban lévő új válság hatására várhatóan megszigorítják a hitelezést, illetve csökkennek a lakosság bevételei. Várhatóan nem annyira saját használatra, mint inkább befektetés céljából vásárolják fel az ingatlanokat, hiszen válságos időkben az ingatlan jó befektetés, így arra számítanak, hogy ez fogja fenntartani a piacot.

Most a tapogatózás időszakában inkább alkalmi vételre várnak a vásárlók, mivel előfordult már, hogy egy-egy családnak elfogytak a tartalékai, és kénytelen volt áron alul eladni lakását. Az eddig bizonytalankodókat a két hónapos bezártság meggyőzte arról, hogy akár egy nagyobb hitelteher bevállalása mellett, tömbházlakásukat eladva kertes, családi házba költözzenek. A bankok viszont már megfontoltabban osztják a hiteleket, az eddiginél is több bizonylatot kérnek az igénylőktől, és hosszabb lett az hitelelbírálási idő is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük