Felhívás!

Turizmus éve Háromszéken

Turizmus éve Háromszéken Gazdaság

Tavaly több mint 8,3 százalékkal nőtt a hazai szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma az egy évvel azelőtti periódushoz képest, derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat napokban közzétett adataiból.

 Az országos tendenciához hasonlóan növekedett a Székelyföldön eltöltött vendégéjszakák száma is, véli Daragus Attila, az Antrec faluturisztikai szövetség alelnöke, aki szerint a térségben 7-10 százalékra tehető a növekedés. A háromszéki turisztikai vállalkozó szerint nem lesz okuk panaszra, ha idén nyáron olyan forgalom lesz, mint ami a téli időszakban van. Kovászna megye tanácsa az eddigi tematikus évek gyakorlatához igazodva a 2017-es esztendőt a turizmus évének nyilvánította. Céljuk, hogy kiteljesítsék azokat a turisztikai csomagokat, amelyek a romániai vendégeket célozzák, de növelni akarják a magyarországiak jelenlétét is. Tamás Sándor háromszéki tanácselnök az AquaSic közösségfejlesztő egyesület adatait ismertetve rámutatott, hogy a Borvíz útja projekt keretében megvalósított fürdők mindegyike növelte látogatottságát.

Az öt kezelőközpontnak tavaly összesen 20.766 látogatója volt, akik 172.510 lejt fizettek be, a gyerekeknek és nyugdíjasoknak 5, illetve felnőtteknek 10 lejes belépőjegyek révén. A leglátogatottabb kezelőközpont az előpataki volt, amely vélhetően a Brassó megye közelségének köszönhetően népszerű a szomszédos megye lakói körében, de különböző tevékenységei miatt is, például a sepsiszentgyörgyi Írisz Ház csecsemők számára szervezett ott úszó tanfolyamot. A népszerűségi listán következik az oltszemi, bölöni, málnásfürdői és hatolykai kezelőközpont.

Tavaly mindegyik növelte látogatottságát, de leginkább a hatolykai feredő látogatottsága növekedett, mintegy 35 százalékkal, köszönhetően annak is, hogy megjavították a település fele vezető megyei utat. Tamás Sándor szerint az év első felében három helyszínen – a bukaresti Romexpón illetve a budapesti és manchesteri Székely Fesztiválokon – mutatják be Háromszék turisztikai kínálatát, és ezekre a kiállításokra elkészítik a Kovászna megye hét csodája nevű román, magyar és angol nyelvű népszerűsítő kiadványokat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.