Felhívás!

A kincstárra panaszkodnak

A kincstárra panaszkodnak Gazdaság

Online ügyintézésre ösztönzi a háromszéki adófizetőket az Adó- és Pénzügyi Igazgatóság (ANAF). A pénzügyi igazgatóság sepsiszentgyörgyi székhelyén a napokban első alkalommal szerveztek nyilvános tájékoztatót, amelyre ígéretek szerint minden hónapban sor kerül.

Bár nyilvános eseményként hirdetik, nem egyszerű a részvétel, hiszen a találkozók időpontját az anaf.ro oldalon teszik közzé és ugyanott előzetesen regisztrálnia kell az érdeklődőknek. Az első találkozón – amelyen főként háromszéki könyvelők vettek részt – Moraru Raluca a pénzügy szakembere rámutatott, hogy időt és pénzt spórolhatnak azok, akik online, e-mail-, sms- vagy telefonos szolgáltatásaikat használva tájékozódnak adóügyeikről, illetve leadják különböző nyilatkozataikat.

Az egyelőre magánszemélyek számára fenntartott – de februártól a cégekre is kiterjesztendő – virtuális térnek nevezett online felületen (Spațiu Privat Virtual) előzetes regisztráció után személyes adózási információk érhetőek el. Moraru Raluca szerint az ANAF oldalán megtalálható email címekre írt levélben is érdeklődhetnek adóügyeikről illetve beküldhetnek egyes nyilatkozatokat, igaz, ezekhez szükséges az elektronikus aláírás kiváltása.

Továbbá az 1300-as SMS-számon éjjel-nappal igényelhetők egy-egy cég fontosabb adatai, így ellenőrizni lehet az esetleges partner adószámát és azt, hogy notórius tartozó-e, illetve hogy nincs-e felszámolási vagy csődeljárás alatt. Emellett ingyenesen hívható az ANAF zöld száma (0800 800 085), amit azért tartanak fenn, hogy be lehessen jelenteni, ha valaki nem kap nyugtát, vagy ha csúszópénz-elfogadáson kap egy közalkalmazottat. A 031.403.9160-as telefonszámon pedig adózási tanácsadással szolgálnak. Az első találkozón több résztvevő is panaszkodott a kincstár működésére, hogy több ablaknál kell sorba állni, amíg befizetik adójukat, hogy rövid a munkaprogram, és hiányolták, hogy a kincstárnak nincs online bankolási rendszere, és nem lehet bankkártyával fizetni. A következő találkozóra meghívták a Kovászna megyei kincstár vezetőjét, hogy adjon részletes tájékoztatást.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.