Felhívás!

Történelmi mélyponton a lej az euróhoz képest

Történelmi mélyponton a lej az euróhoz képest Gazdaság

A jegybank által szerdán közzétett referencia árfolyam szerint a lej történelmi mélypontra csökkent az euróhoz viszonyítva, miután a tegnapi 4,6670 lejes értékről egy euró ára 4,6722 lejre emelkedett. A bankok január 9-én 4,69 lej és 4,74 lej között váltanak eurót.

A dollár árfolyama is nőtt 4,07 lejről 4,08 lejre, de az amerikai fizetőeszköz még messze van a 2016. december 28-án beállított történelmi csúcstól (4,3504 lej/dollár).

A Ziarul Financiar szerint a lej visszaesésében vélhetően annak is szerepe volt, hogy Mugur Isărescu jegybanki kormányzó tegnapi sajtótájékoztatóján élesen kritizálta a kormányt a decemberben elfogadott sürgősségi kormányrendelete miatt, amelynek része a bankokra kivetett úgynevezett kapzsisági adó.

“Minket is meglepett ez a bolondság. Az elégedetlenség fő oka, hogy nem tárgyaltak az iparággal. Tárgyalni kellene a bankszektorral, nem pedig karácsony előtt előállni egy ilyen nehezen érthető bombával. Azt gondolom, hogy a pénzügyminiszter beszélni fog a bankszektorral. Vannak azzal kapcsolatos kérdőjeleik, hogy miként fogják alkalmazni. Meg kell mondanom, nekünk is vannak. Vannak olyan kérdések, amelyeket nehezen tudunk értelmezni” – mondta Isărescu szokatlanul őszintén a sajtótájékoztatón.

(Transindex)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. január 9., 19:53
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Valaki ma megmagyarázta a helyzetet.Az alacsony kamatok miatt pénzbőség lett a forgalomban ami inflációt gerjeszt és ezért gyengül a lej.Na de jöjjön a Nagyeszű beíró,hogy most kik vannak a háttérben.Én már kívülről tudom,van benne vajmi igazság,de a kormány bénázását sem lehet mellőzni,sőt!De ha elfut az euró,majd megint megszavaznak maguknak/a “parlamentárok”/ valami fájdalompénzt.És majd megint elmegy vagy 10-20 ezer ember.