Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több mint húszezer gazda kap idén paradicsomtermesztési támogatást

Több mint húszezer gazda kap idén paradicsomtermesztési támogatást Gazdaság

Összesen 22 295 gazda igénylését fogadta el idén a mezőgazdasági minisztérium a 3 ezer eurós fólia, vagy üvegház alatti „de minimis” paradicsomtermesztési támogatásra.

Húsz százalékkal több támogatási igénylést nyújtottak be paradicsomtermesztésre a romániai gazdák, mint tavaly. Az április elsejei határidő lejártáig 22 295 mezőgazdasági termelő támogatási kérését fogadták be a megyei mezőgazdasági igazgatóságok. 7070 kérés Olt, 5700 Galac, 1936 Dolj és 1881 Giurgiu megyéből érkezett. A mezőgazdasági minisztérium sajtóosztályának tájékoztatója szerint az összes igénylő 32 százaléka 40 év alatti fiatal gazda. A szakminisztérium közleménye rámutat: 2019 óta látványosan megnőtt a fiatal gazdapályázók száma: míg három évvel ezelőtt mindössze 1224 fiatal igényelt ,,de minimis” kertészeti támogatást, idén a fiatal gazdák száma elérte a 7150-et.

Hirdetés
Hirdetés

Az erdélyi megyékből hagyományosan jóval kevesebb igénylés érkezik paradicsomtermesztési támogatásra, mint a melegebb Kárpátokon túli, déli régiókból. A minisztériumi tájékoztató szerint azonban idén az ország minden megyéjéből kaptak sikeres gazdapályázatokat a 3 ezer eurós ,,de minimis” támogatásra. Olyan megyékből is, mint Hargita, Kovászna és Brassó, ahol az éghajlati körülmények nem kedveznek a korai paradicsomtermesztésnek.

A támogatási kiírás szerint a megtermelt paradicsomot június 30-ig kell értékesítsék a gazdák. Az erről szóló dokumentációt július 14-ig kell benyújtani a megyei mezőgazdasági vezérigazgatóságokhoz.

 Makkay József

Fotó: depositphotos.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük