Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több mint 11 ezer betöltetlen állás van a vendéglátóiparban

Több mint 11 ezer betöltetlen állás van a vendéglátóiparban Gazdaság

Március 9-étől, a Covid-19 miatt bevezetett korlátozások teljes feloldásától kezdve több mint 11.000 munkahelyet kínáltak a romániai szálloda-, vendéglő- és kávézótulajdonosok – derül ki egy munkaközvetítő cég adataiból.

Hirdetés
Hirdetés

Ez 153 százalékos növekedést jelent a tavalyi, és 22 százalékos növekedést a 2019-es évben a HoReCa-ágazatban kínált munkahelyekhez képest.

A vendéglátóipar a második legtöbb munkahelyet hirdető ágazat az eJobs-on, a kiskereskedelem után.

Az ágazatban 2020-ban kínált munkahelyek száma látványosan, 262 százalékkal nőtt – tájékoztat az eJobs, hozzátéve, hogy a magas kínálat dacára az álláskeresők szkeptikusak a vendéglátásban elfoglalható állásokkal kapcsolatban.

A HoReCa-ágazatban az utóbbi években tapasztalt bizonytalanság miatt súlyos munkaerőhiány lépett fel; a járvány alatt sokan más, stabilabb területeken, például kiskereskedelemben, csomagkihordásban, futárszolgálatban kerestek állást – tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget Bogdan Badea, az eJobs Románia igazgatója.

A vendéglátóiparban a legtöbb munkahelyet az egyetemi városokban és a turistacélpontokon hirdették meg. Első helyen Bukarest áll, itt 6000 állást kínálnak az ágazatban; a fővárost Konstanca, Temesvár, Kolozsvár és Nagyszeben követi a sorban.

Bogdan Badea azt is elmondta, a súlyos munkaerőhiány miatt a munkáltatók az idegenek alkalmazásában látják a megoldást. Hozzátette, reméli, hogy a bérek emelkedésével és az ágazat stabilizálódásával a romániai munkakeresők számára is újra vonzóvá válik a vendéglátóipar.

A vendéglátóiparban kínált munkalehetőségek 9,4 százaléka külföldi állásajánlat. A legtöbb meghirdetett munkahely Görögországban, Németországban, Hollandiában, Cipruson, Szaúd-Arábiában, Franciaországban, Dániában és Norvégiában található ebben az ágazatban.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. május 3., 20:26
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Hát kb 1200-1500 lejért nem sok álás telik be!!!😁 A környéken is a vendéglők éhbérért dolgoztatnak! A baksis kevés!!! 1 üdítő, sör 8-10 lejtől kezdődik…..