Hirdetés
Hirdetés

Több elektromos autó állt forgalomba az idén, mint az előző két évben együttvéve

Több elektromos autó állt forgalomba az idén, mint az előző két évben együttvéve Gazdaság

Romániában az idén több elektromos autót helyeztek forgalomba, mint 2020-ban és 2021-ben együttvéve, és ez az első év, amikor e járművek száma meghaladja a tízezret – közölte kedden a Hotnews.ro hírportál egy elektromos autótöltőket telepítő cég elemzését ismertetve.

Az év első 11 hónapjában 10 140 elektromos autót helyeztek forgalomba az országban, míg tavaly valamivel több mint 6800-at, 2020-ban pedig 3130-at. Ezzel Románia villanyautó-parkja meghaladta a 23 ezret, ami a forgalomban részt vevő járművek alig négy néhány ezrelékét teszi csak ki, de a kereslet látványos megugrása egy korszakváltást jelezhet az elemzés szerint.

Románában egyelőre a kis- és kompakt modellek a legnépszerűbbek: a forgalomba helyezett villanyautók több mint 35 százaléka a hazai autómárka – egyébként Kínában gyártott – első elektromos modellje, a Dacia Spring, a második  9,2 százalékos részesedéssel a Renault ZOE, a harmadik helyre pedig a Volkswagen E-UP modellje jött fel 5,5 százalékkal, leszorítva a dobogóról a jóval drágább Tesla Model 3-at.

Romániában jelenleg 3400 nyilvános elektromos autótöltő áll rendelkezésre az ország 1378 településén.

forrás: MTI

fotó: Pinti Attila

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük